
Kordában tarthatóak a húsvéti kiadások?
Élelmiszerfronton a háztartások a húsvéti kiadások jelentős részét a nagypéntek előtti napokra halasztják, így a kereskedők az utolsó hétvégétől kezdik a dömpingszerű akciózást. A húsvét elsősorban az élelmiszer-forgalomban jelentkezik, a legtöbb primőr terméket ebben az időszakban kezdik el nagymennyiségben értékesíteni az áruházak és jelentősen megnő a hús, illetve a desszertek forgalma. Különösen nagy ebben az időszakban az alkoholmentes és az alkoholos italok eladása és a tojás forgalma is megugrik.

Minél nagyobb a választék, annál kisebbre szabhatók a húsvéti kiadások
Húsvétkor a magyarok körében a hagyományos füstölt sonka (lassú pácolású) a sztár de sokak szerint nehéz kiválasztani a kínálatból a megfelelőt – közölte felmérése alapján a Pick, amely februárban készített kutatást e témában. A húsvéti kiadások komoly tétele a füstölt áru, ám a választék olyan hatalmas, hogy minden évben össze lehet állítani a termékekből a pénztárcához illetőt.
A Világgazdaság első árkutatásai szerint általánosságban elmondható, hogy a kötözött sonkák, a lapockák és combok, illetve a füstölt csülkök ára kilónként 300–500 forinttal növekedett, de minden áruház kínálatában találni olyan terméket, amely tavalyi árszinten van.
Tény kérdés, hogy most nagy a választék, érdemes most bevásárolni a termékből, ugyanis az utolsó hetekre vélhetően elfogynak a jó ár értékarányú termékek. Emiatt nem érdemes kockáztatni – jóllehet a piaci információk szerint olyan nagy az árualap, hogy semmiből sem lesz hiánycikk.
Mennyi most a húsvéti sonka ára?
Az árkutatásunk szerint a kínálat nagyon szerteágazó, ami viszont feltűnő, hogy van olyan ajánlat, amely tavaly is megvolt, mégpedig az, hogy füstölt hátsó csülköt lehet kapni kilónként kétezer forint alatt.
- csülök 1600–2000/kg
- lapocka 3500–4200/kg
- comb 3400–3900/kg
- kötözött sonka 3900–4200/kg
- tarja/dió/frikandó 4900–5200/kg
Ezek az árak jellemzően az élelmiszerboltok kínálatiban találhatóak meg, a piacok ettől jelentősen eltérő árakat alkalmaznak, hiszen egészen más beszállítói körrel dolgoznak. A Pick megbízásából készült reprezentatív felmérés szerint a magyarok több mint kétharmada vesz húsvétra sonkát és más, hagyományosan ilyenkor fogyasztott élelmiszereket, például húsvéti fonott kalácsot. A megkérdezettek 28 százaléka úgy véli, hogy a sonka ennek az időszaknak a legfontosabb hozzávalója, ám 36 százaléknak volt már rossz tapasztalata, és csaknem minden negyediknek gondot jelent a vásárlás. A kiváló minőség majdnem minden harmadik vevőnek fontos, kizárólag az ár alapján mindössze 12 százalék dönt. A magyar gyártók termékeit csaknem 30 százalék részesíti előnyben, és vannak, akik kifejezetten kerülik az ismeretlen külföldi gyártóktól származó sonkákat – írták.
A közlemény szerint nem szabad kockáztatni az ünnepi hangulatot feltűnően olcsó áruval, a megbízható belföldi gyártók nem fognak csalódást okozni.
A visszajelzések is azt mutatják, hogy egyre többen keresnek jó minőségű, Magyarországon készült sonkát húsvétra.
Jellemzően egyébként a húsvét a magyar termékekről és a magyar gasztronómiáról szól, amiben szerepet kap a hagyományos húsvéti sonka mellett a húsvéti kalács, a főtt tojás, a tormakészítmények, és persze a primőrök közül az újhagyma és a hónapos retek.
Mennyibe kerül a primőr?
Meglepetésszerű a dolog, ugyanis tavaly nagyon nagy árkülönbségek mutatkoztak a termékkörben. Idén nem annyira, de nem ez a meglepő, hanem az, hogy csak néhány forinttal lettek drágábban a termékek, kivéve a paradicsomot, az valamiért nagyon drága. (Van drága és drágább.) Pedig ez rendszerint olyan alapélelmiszernek számított húsvétkor, aminek jócskán letornászták az árát a kereskedők.
- Újhagyma 200–350 forint/csokor
- Hónapos retek 300 forint alatt/csokor
- Paprika 1400–1990 forint/kg
- Paradicsom 1300–1700 forint/kilogramm
Összességében a primőrből is össze lehet állítani olyan kosarat, amitől nem száll el a háztartás húsvéti kiadása, de ha valaki nem figyel, könnyen beleszaladhat egy nem tervezett kiadásba.
Ugyanakkor ebben a termékcsoportban is találni már most akciókat, ugyanakkor ezeket a termékeket tényleg csak a húsvét előtti utolsó napokon szokták megvásárolni a háztartások.
A Világgazdaság rendszerint állít össze húsvéti kosarat, amelyben azt vizsgálja, mekkora kiadásokat jelent egy-egy élelmiszer kosár. Ezt jellemzően a nagyhét elején készíti, amikor a kereskedők is a vásárlási rohamot várják. Ráadásul ekkor érkezik a boltokba nagy mennyiségben a friss húsvéti kalács, a friss primőr áru és ekkor lehet valódi szaldót készíteni, hogy mekkora húsvéti költséggel számolnak a háztartások.



