Hajdúszoboszló, Európa legnagyobb fürdőkomplexumának városa volt az idei Év Fagylaltja verseny házigazdája, ahol a megszokott módon „fesztivál” jelleggel rendezték meg az ezévi megméretetést, a Magyar Cukrász Ipartestület szervezésében. A versenyzők szombat reggeltől kora délutánig, egy teljesen felszerelt fagylalt laboratóriumban, a nézők előtt készítették el a versenymunkáikat azzal a céllal, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit – adta hírül a Magyar Nemzet.
A lap az ipartestület tájékoztatására hivatkozva azt írta, a hagyományos és „Mentes” versenykategóriák mellett idén a vendéglátó, Hajdúszoboszló tiszteletére és a hajdúszoboszlói gyógyvíz feltárásának 100. évfordulója alkalmából egy új kategóriát hirdettek meg, „Pávai kedvence” néven. Mivel a „hévizek atyjaként” elhíresült Dr. Pávai Vajna Ferenc geológus egyik kedvenc süteménye az almás pite volt, így ebbe a kategóriába az almából készült fagylaltokkal és almás pite fagylaltokkal lehetett nevezni.
Az Év Fagylaltja versenyre ebben az évben öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt. A fagylaltokat cukrászmesterekből álló szakmai-, közönség- és a szakmai szervezetek zsűrije is értékelte. A szakemberek szerint a versenyzők kreativitása ismét határtalan volt.
A kézműves kategóriákban a hagyományos ízek mellett egészen újszerű ízkombinációkat lehetett kóstolni – a narancsos-karamelles barnavaj fagylalttól, a fűszeres masala teafagylalton keresztül a malátás pekándió fagylaltig.
A túró volt a sláger alapíz, míg a gyümölcsök között a bogyós gyümölcsöké volt a főszerep: a málna, szeder, ribizli, eper mellett meglepetés volt több fagylaltban is a josta és a berkenye. Egyes fagylaltokban merész fűszerek is feltűntek, mint a magaszkári vadbors, a rózsabors, vagy épp a pikáns timur bors. A „Pávai kedvence” kategóriában az almás fagylaltokat a megszokott fahéjas, szegfűszeges és gyömbéres ízesítések mellett, izgalmasabb alapanyagokkal – akár almapálinkával vagy alma ciderrel – is „megbolondították” a versenyzők.
A fagylalt bemutatókon a tavalyi győztes „Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel” mellett a „Karamellás kukorica fagylaltot” is megismerhették a látogatók, valamint bemutatkozott a „Krémes tiramisu fagylalt, extra crunchy kávés ropogóssal és kávés-tejcsokoládés variegátóval” és a „Dobostorta revolúció” is, mely az idén 140 éves hungarikum dobostorta tiszteletére készült el fagylalt formában.
A rendkívül erős mezőnyben a következő eredmények születtek:
Almás lesz az Év Fagylaltja verseny szenzációjaA gyógyvízhez és az almához egyaránt köze lesz a 2025-ös Év Fagylaltja verseny idei különdíjasának, ugyanis hamarosan Hajdúszoboszló, a helyi gyógyvíz feltárásának 100. évfordulóját ünneplő fürdőváros ad otthont a szezonnyitó országos versenynek. A több kategóriában kiírt ízválasztó szakmai viadalra az alma a hévizek atyjaként ismertté vált Pávai Vajna Ferenc geológus révén került képbe, akinek az almás pite volt a kedvenc desszertje. |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.