BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Maffiamódszerek árnyékában közeledik a végéhez az eperszezon

Hamarosan eltűnik a magyar eper a piacokról, és így a szezon vége felé annyit már biztosan ki lehet jelenteni, hogy az átlagosnál kevesebb termett. Az idei eperszezon az időjárási anomáliák miatti furcsaságok és a szinte már szokásos átcsomagolás mellett új jelenséget is produkált: maffiamódszerekkel tukmálták rá az amúgy piacképtelen szamócát a gyanútlan megrendelőkre.

Most már a szamócaszezon végén vagyunk, aki még szeretne például befőzésre beszerezni magának, az még a jövő hét elején vegyen, mert utána már kevés lesz a piacon – vetítette előre az idei eperszezon végét a Világgazdaságnak Kocsis Márton, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai referense. A visszajelzések szerint a termelők elégedettek az árakkal, legalábbis azok, akiknek idén van szamócája. Utóbbi kör viszont körülbelül csak a termelők felét fedi le.

C94A5562, idei eperszezon
 Az idei eperszezon nem volt mentes az időjárási anomáliáktól  / Huszár MárkFotó: Huszár Márk

Ennek az oka az, hogy az idei időjárás a szamócára borzasztó szeszélyes volt. Ezért azt mondhatjuk, hogy akinek szerencséje volt, annak lett jó termése. Pontos termésmennyiségről még korai beszélni, de az biztos, hogy az idei az átlagostól elmaradt. Ez a deficit nem is feltétlenül a mennyiségben, hanem inkább minőségben jelentkezett. A szezon első részében ugyanis az első virágok még elég rosszul kötöttek, ami azt jelentette, hogy sok lett a deformált gyümölcs. Ezeknél, ha a mennyiség meg is lett, az első osztályú szemek aránya lényegesen alacsonyabb lett, mint egy normál évben.

Az idei eperszezon furcsaságai

Ez a szeszélyes időjárás nagyon sok furcsa dolgot eredményezett, köztük például azt, hogy ha valaki a magasabb árak reményében fátyolfóliával kicsit siettette a termést, rosszul járhatott, mert simán elvihette fagy. Idén nem a termesztéstechnológia döntött – jellemezte a helyzetet. Az is jellemző, hogy a fajtákat vizsgálva továbbra is megmaradt a

  • Clery,
  • Joly,
  • Asia

„szentháromság”, de most már termelői tapasztalat, hogy a Klodia nevű fajta nagyon jól bírja a meleget, amire idén tavasszal volt nagy szükség. Ez egy keményebb húsú fajta, de nem annyira finom, mint a Clary, cserébe viszont nem aprózódik, és bírja a meleget is. Tehát olyan körülmények között, amelyek a Cleryt és a Jolyt „elfektetik”, a Klodia még bőven jól érzi magát.

Drágulás és hiány: így indul a szabadföldi eper szezonja
Bár tavaly ilyenkor már dübörgött az eperszezon, most még csak kezdődőben van. A hűvös időjárás lelassította az érést, és a szabadföldi eper érésének kezdetére kiderült, a beporzás sem sikerült jól, jóval kevesebb szamócát szüretelhetnek idén a termelők.

A termelők árakkal kapcsolatos elégedettsége abból is következik, hogy magas szinten indult a szezon, az árak a hűvös májusban tartották magukat, de a FruitVeB tapasztalatai szerint mást már elég jól lementek, de a nem túl bő kínálat miatt olyan szintre, ami még a termelőknek is jó. A budapesti nagybani piacon öt kilós tételekben forgalmazott első osztályú eper 11 ezer forint, a másodosztályú pedig szintén ötkilós kiszerelésben hétezer.

Vannak viszont nagyon aggasztó jelenségek is a hazai eperpiacon. Az egyik, hogy

 a román áru továbbra is jön be az országba, és magyar epernek átcímkézve kerül a piacra, ezzel pedig leveri az árakat.

Ez egyébként nemcsak nálunk probléma – itthon is elsősorban Kelet-Magyarországon –, hanem a lengyeleknél is, ahol az átcímkézett moldáv és görög áru lepte el a piacot.

Ebből mindig bajok vannak, különösen egy ilyen évben, amikor a termelők fele szerencsétlenül járt

– tette hozzá Kocsis Márton.

A román eper nem újdonság, az viszont mostanában jelent meg tömegesen, hogy a Facebookon kínálnak alacsony áron epret, 10-15 kilogrammos alsó mennyiségi korláttal, házhoz szállítással. De amikor megjön az eper, és ott van 20 kiló penészes undorító áru, amit két tagbaszakadt kopasz fiatalember hoz ki, kérve az így már irreálisan magas árat, akkor arra nem lehet azt mondani, hogy most nem kérem, mert ezt a kutyám nem enné meg. Nagyon sok ilyen történetet hallottunk az utóbbi időben, ezért is tanácsolja a FruitVeB, hogy ilyen módon, a Facebookon senki ne próbáljon epret vásárolni – nyomatékosította. 

Akinek idén nem termett a szamócája, az most már arról beszél, hogy abbahagyja a termelés, mert túl nagy a kockázat. Ez a rossz évek után így szokott lenni, az idei év viszont csak azoknak lett rosszt, akiknek nem volt termésük. Egy-egy adott évi termelői panasz erősségétől függetlenül azt látszik, hogy a szamócatermő-területben van egy négy-öt-hatéves ciklikusság, és most sem az látszik a palántarendelésekből, hogy összébb menne a terület.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.