A parajdi sóbánya katasztrófája Magyarországra is erősen kihat. A tragédia hírére azonnal megugrott a kereslet a sótermékek iránt – válaszolta a Világgazdaság megkeresésére Hidvéghy Norbert, parajdi sótermékekkel foglalkozó vállalkozó.
Elmondása szerint amint a vásárlók tudomást szereztek a bányát ért eseményekről, pánikvásárlásba kezdtek: főként a sima darált só iránt nőtt meg drasztikusan az érdeklődés. Kiemelte, hogy
két hét alatt annyi megrendelés érkezett hozzájuk, mint máskor fél év alatt.
„Kisvállalkozásként ennyi rendelés feldolgozása időbe telik, ezért türelmet kérünk a vásárlóktól” – tette hozzá. A vállalkozó ugyanakkor attól tart, hogy a jelenlegi tömeges felvásárlás miatt a jövőben lelassulhat az eladások üteme:
most betáraznak, később pedig már nem fog fogyni.
A baleset nyomán a magyar kormány bejelentette, hogy anyagi támogatást nyújt Parajd számára, amit egyesek vitatnak, mondván, itthon is lenne helye annak a pénznek. A vállalkozó azonban hangsúlyozta:
Parajd turizmusa a magyar gazdaságot is erősíti.
Mint fogalmazott, a helyi boltokban számtalan olyan terméket árulnak, amit Magyarországon állítanak elő, legyen szó
Ezeket nemcsak az erdélyi magyarok vásárolják, hanem az oda látogató román és moldáv turisták is. Ráadásul Románia Magyarország harmadik legnagyobb exportpartnere, így az ottani gazdasági stabilitás közvetetten hazánk érdeke is – hangsúlyozta, hozzátéve: ott vannak ők is, akik parajdi sótermékeket árulnak Magyarországon. Felhívta a figyelmet, hogy a kialakult helyzet az ő megélhetésüket is veszélyezteti.
A vállalkozó arról is beszámolt, hogy szerencsére partnerei – akiktől a sótermékeket beszerzi – már a tragédia előtt jelentős mennyiséget raktároztak el, így
1-2 évig még biztosan elérhető lesz a parajdi só.
Ugyanakkor a megnövekedett kereslet következtében már most lassabban érkezik az áru, mivel nemcsak magyar vásárlók, hanem román cégek is versenyeznek érte – és utóbbiak nagyobb mennyiségeket vásárolnak.
Az árak tekintetében is történt elmozdulás: bizonyos termékek árát minimálisan meg kellett emelni, részben a megnövekedett szállítási költségek miatt. A darált só ára emelkedett leginkább, hiszen nagy súlya miatt a szállítás költségesebb, ráadásul a gyártóknak plusz alkalmazottakat kellett felvenniük, hogy teljesíteni tudják a megrendeléseket.
A jövőt illetően Hidvéghy Norbert egyértelműen fogalmazott: nagy kérdés, hogy a jövőben lesz-e még parajdi só. Jelenleg senki sem tud biztosat mondani a bánya jövőjéről, de amennyiben az újranyitás nem történik meg, úgy a vállalkozó továbbra is kínál majd hasonló minőségű termékeket – ezek azonban már nem viselhetik a „parajdi só” nevet. Székely gyártók a mai Románia más bányáiból lesznek kénytelenek beszerezni a sót – mondta.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.