A törvény szigorúan bünteti a bennfentes információ alapján történő kereskedést. Persze csak akkor, ha bizonyítást nyer a dolog. Ez pedig nemigen jellemző.

Amerikában már szépirodalmi művekbe is beférkőztek a bennfentes tőzsdézésről szóló történetek. Ott már legendák járják arról, hogy ha valaki az áremelkedést látva simán megérzésből beszáll egy rakétaszerűen emelkedő részvénybe, az a büntetőjogi felelősségre vonást kockáztatja. Ha ugyanis kiderül, hogy aznap valakik bennfentes információ birtokában vásároltak, könnyen az összes aznapi vevőre rásütik a tisztességtelen jelzőt.

Szerencsére a magyar tőzsdén ilyen nem fordulhat elő. Szinte kizárt, hogy egyáltalán felmerüljön a gyanúja a bennfentességnek. Az, hogy a legtöbb jelentős áremelkedés után kijön egy hivatalos bejelentés, senkit sem érdekel. Mert hát mi sem természetesebb annál, hogy a Rába felmegy közel 10 százalékot, mielőtt hivatalos közlemény érkezne peren kívüli megállapodásukról az Ikarusszal. Aztán az is természetes, hogy az Antenna Hungária 20 százalékot emelkedik azelőtt, hogy kiderül: az állam akár 50 százalék alá is hajlandó lemenni a műsorszóró vállalatban. Ezek azonban csak a legfrissebb példák. Noha egyre gyakrabban előfordul, hogy az emelkedést nem egy későbbi hír, hanem felvásárlás okozza, két-három kézen is nehéz lenne azokat az eseteket felsorolni a közelmúltból, amikor egyértelmű volt a bennfentesség a piacon -- hirtelen meglóduló árfolyamot néhány órával vagy nappal követte a meglepően pozitív információ a cégről.

Egy alkalommal -- a Cofinec esetében -- a felügyelet próbálkozott is vizsgálattal, ennek eredményéről azonban semmit sem tudni. (Valószínűleg azért, mert nem derült ki semmi.) Néhány napig foglalkoztatta a piacot a bejelentés előtti napon megismerhető inflációs adat, vagy Richter-gyorsjelentés is, azonban később szinte mindenki úgy gondolja, hogy ami nincs bizonyítva, az nincs is. (Némi öröm, hogy a Richter valószínűleg keményen reagált az ominózus esetre -- a tegnap megjelent gyorsjelentésről semmi nem szivárgott ki, s jól meg is lepődött rajta a piac. A Pannonplast két napja indult emelkedését viszont a gonoszkodók nem átallják összefüggésbe hozni a ma megjelent számokkal.)

Nem lehet tudni, hogy a külföldi befektetők magyar piac iránti ellenszenvében része van-e a szinte minden hétre jutó bennfentesgyanús eseteknek. Ami bizonyosnak látszik, az az, hogy semmi sem változik a közeljövőben. Az egyetlen biztos nyerési lehetőség ugyanis ma a magyar tőzsdén az információszerzés és -kihasználás. Amíg a tapasztalat azt mutatja, hogy az ellenőrzésre jogosult szerv szigorít, büntet, de semmi eredményt sem tud felmutatni a leggyanúsabb esetekben sem, addig kifizetődő a jó viszony magas rangú, de rosszul fizetett s kevés gerinccel ellátott ismerőssel valamelyik tőzsdei cégnél. Aki ma a markába röhög, az bennfentes játékos. A BUX teljesítménye mellett ez is egy igazi szomorújáték a magyar tőzsdéről, 2000 végén.