Világgazdaság

Év végi zárszámadás a cégeknél

Idei utolsó körkérdésünkben a cégvezetők folytatják az év végi értékelést. A válaszokból kitűnik, hogy a gazdasági növekedés ugyan kedvező volt a vállalatok számára, de az egyes ágazatokban a világban végbemenő változások különbözőképpen befolyásolták az eredményeket. A jövő esztendőt tekintve biztató lehet, hogy a kutatóintézetek optimistán nyilatkoznak a magyar gazdaság 2001. évi várható teljesítményéről (VG, 2000. december 13.).

Vajda András: Gyógyszerárreform
"Az átlátható, kiszámítható gyógyszerár-támogatási rendszer létrehozásával kapcsolatos múlt év végi várakozásokkal szemben az esztendő nagy részében csak a nagyközönség számára átláthatatlan szakmai vitákról, a gyógyszer termelői árának befagyasztásáról, a támogatási kereten belüli nagyszabású, bár meg nem valósult megtakarításokról szóló jelentésekkel találkozhattunk -- mondta a Merck Sharp & Dohme (MSD) Kft. üzletfejlesztési igazgatója. -- Az EU novemberben publikált országjelentése -- miközben a makrogazdasági fejlődést igen eredményesnek értékelte -- a komoly kritikával illetett területek között kiemelten említette az egészségügyet. Foglalkozott a strukturális reform elmaradásával, a gyógyszerárak megállapításába való kormányzati beavatkozással, és különösen azzal a ténnyel, hogy a főbb egészségügyi jelzőszámok igen kedvezőtlen képet mutatnak a tagországok hasonló adataival összehasonlítva. Mégis, az év végéhez közeledve két vonalon körvonalazódik komoly áttörés. Egyrészt a most lezáruló költségvetési vitában nagy hangsúlyt kapott, hogy -- különösen a jó gazdasági eredmények tükrében -- végképp tarthatatlan a gyógyszerár-támogatási keret évek óta folyamatos alultervezettsége. Másrészt az elmúlt napokban az egészségügyi kormányzat és a vállalatok többsége által aláírt szándéknyilatkozat a megvalósítás közelébe hozza egy olyan, az európai normákhoz közelítő, egyenlő esélyeket biztosító, egyértelmű döntéshozatali mechanizmusú rendszer bevezetését, ami az új, innovatív gyógyszerek támogatásának majd három évre elmaradt bevezetésével a teljes gyógyszerkincs hozzáférhetőségét biztosítja a betegek számára. Hosszabb távra tervezhetően kezeli az okozta termelői árveszteség kompenzációját. Mederbe tereli a szabadalommal már nem védett szerekkel szemben belépő versenytársak pozícióit az úgynevezett generikus referenciaár rendszerének szabályozása révén. Bár még számos fontos elvi és technikai részlet tisztázásra vár a szándéknyilatkozat indította folyamat folytatásában, várható, hogy a gyógyszerfront állóháborújának témája jövőre lekerülhet az újságok címoldaláról, helyébe az új terápiás lehetőségek által kínált érték taglalása léphet."
Kardos György: Eredményromlás
"Az idei gazdasági növekedés kedvező volt a papíripari vállalatok számára, hiszen a statisztikai adatok azt mutatják, hogy a fogyasztás az egészségügyi, a kommunikációs és a csomagolópapíroknál is mintegy tíz százalékkal bővült -- hangsúlyozta a Neusiedler-Szolnok Papírgyár Rt. felügyelőbizottságának elnöke. -- Ugyanakkor a papíripari vállalatok számára óriási problémát jelentett az idén, hogy a cellulóz ára drasztikusan emelkedett. Az újságnyomó papírnál is hiány keletkezett a piacon, s 20-25 százalékos árnövekedésre lehet számítani. Mivel ezekből a termékekből Magyarország importra szorul, a vállalatok nem tudják függetleníteni magukat a világpiaci ármozgástól. A cégek viszont ezt a nagymértékű változást nem tudták áthárítani a vevőkre. Ennek adminisztratív okai is vannak, hiszen egy évben lehetetlen hatszor árat változtatni. Ez cégünknél is eredményromlást okozott, örülhetünk, ha veszteség nélkül zárjuk az évet, szerencsére társaságunk mögött tőkeerős külföldi tulajdonos áll. Ma még nem lehet tudni, hogy jövőre hogyan alakulnak majd a cellulózárak. Az mindenesetre biztató, hogy három hónapja nem volt drágulás."
Szabó Zsolt: Piacbővülés
"Az pontosan csak február közepén derül majd ki, hogy milyen évet zárunk. Ami biztos, hogy mintegy húszszázalékos forgalomnövekedést értünk el, s az utolsó negyedévben rekordértékesítést könyvelhettünk el -- mondta a Csepeli Fémmű Rt. vezérigazgatója. -- Az eredményünket azonban befolyásolhatja a réz ára, illetve a dollár árfolyamának alakulása. Cégünk számára kedvező volt, hogy az USA-ban, illetve Európában jelentősen megnövekedett az igény a réz félkész termékek iránt. Belföldön is sikerült növelni eladásainkat, a hazai értékesítést segítette, hogy kis- és nagykereskedelmi hálózatunkat is bővítettük, s hálózatunk már az egész országot lefedi. A magyar gazdaságban végbemenő változások kevésbé befolyásolták éves teljesítményünket. Az mindenesetre kedvező volt számunkra, hogy az energiaár-emelkedés mértéke -- a gázt kivéve -- nem haladta meg az inflációt. A gázdrágulás érinti cégünket, de annak hatása inkább jövőre jelentkezik majd. A vártnál magasabb infláció miatt dolgozóink reálbére a tervezettnél kisebb mértékben növekedett."
Sarlós Bernát: Dinamikus exportnövekedés
"A kedvező makrogazdasági adatokkal összhangban cégünk is kedvező eredményeket produkált az idén -- hangsúlyozta a Pemü-Műanyagipari Rt. vezérigazgatója. -- Az idén árbevételünket tizenöt százalékkal tudtuk növelni, s főleg az exportunk fejlődött dinamikusan. A kivitelünk negyven százalékkal bővült, s ez cégünknél csúcseredménynek számít. Üzleti eredményünk is gyarapodott, s a termelékenységünket is sikerült növelni. A forgalomnövekedést csökkenő létszám mellett értük el, elbocsátás nem volt a cégnél, de az eltávozott dolgozók helyett nem vettünk fel újakat. A forgalomemelkedés elsősorban három termékünknek köszönhető. A Puma cipők, a környezetvédelemmel, illetve az olajfúrással kapcsolatos termékek gyártása bővült a legnagyobb mértékben. Cégünk autóipari beszállító is; az idén e területen nem értünk el számottevő előrelépést, de esély van arra, hogy a helyzet jövőre változzon. Sikerként könyveljük el, hogy az idén megszereztük az ISO 14 001-es környezetvédelmi minősítést, s ez piaci esélyeinket növelheti."

Idei utolsó körkérdésünkben a cégvezetők folytatják az év végi értékelést. A válaszokból kitűnik, hogy a gazdasági növekedés ugyan kedvező volt a vállalatok számára, de az egyes ágazatokban a világban végbemenő változások különbözőképpen befolyásolták az eredményeket. A jövő esztendőt tekintve biztató lehet, hogy a kutatóintézetek optimistán nyilatkoznak a magyar gazdaság 2001. évi várható teljesítményéről (VG, 2000. december 13.). H. É.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek