Újabb pénzügyi óriáscég léphet rövidesen a nemzetközi porondra. Az Allianz és a Dresdner Bank vezetői alig néhány nap alatt boszorkányos gyorsasággal véglegesítették és el is fogadták a tervet, mely szerint az Allianz biztosító 23,4 milliárd euróért megvásárolja Németország egyik vezető pénzintézetét, a Dresdner Bankot.
A Dresdner már hosszabb ideje jelölt a felvásárlásra, holott egyáltalán nem veszteséges bankról van szó. A kőkemény nemzetközi versenyben a jelek szerint csak elefántok képesek igazán helytállni, és Németországban szinte egyedül a Dresdner egyik tavalyi kérője, Németország legnagyobb pénzintézete, a Deutsche Bank reménykedhet abban, hogy egymagában is fennmaradhat.
A részvényesek és a verseny tisztasága felett őrködő szervek hozzájárulása esetén az Allianz-Dresdner közel 110 milliárd eurós piaci tőkeértékével Németország vezető és a világ sorrendben negyedik pénzügyi mindenese lesz a Citigroup, az AIG és a HSBC Holding után.
Ügyfelei nem csak pénzt vehetnek ki, utalhatnak át, vagy értékpapírüzleteket bonyolíthatnak le, hanem például lakástakarék-szerződést, biztosításokat köthetnek, vagy éppen a lejáró életbiztosítási összegből részvényeket vásárolhatnak.
A konstrukciónak az ügyfél szempontjából hátránya is van, csökken az objektív választás lehetősége a kínálati palettából.
A Dresdner és az Allianz egyértelmű hasznot húzhat abból, hogy költséget takarít meg, új piacot nyer. Az Allianz értékesítheti termékeit a Dresdner fiókjaiban és viszont.
A Schröder-kormány kínkeservvel, de megindította a nyugdíjreformot. Amennyiben a terv a felsőházban is átmegy, németek milliói kezdhetik a befizetést valamely tőkefedezeti nyugdíjalapba. Kolosszális pénzekről van szó, azok, akik kezelhetik, tovább gazdagodhatnak.
Az Allianz-Dresdner csoport már eleve Európa második legnagyobb vagyonkezelője lenne az UBS után, mintegy 1000 milliárd eurónyi vagyonnal. A nagy pénz imponál, és nyilván sok német rábízná nyugdíj-befizetéseit.
A tervezett tranzakció mintegy mellékágaként egy másik óriási vagyonkezelő is alakulhat. Sokan Németország Rt.-nek nevezik a német bankok és iparvállalatok összefonódását, amely a részvény-kereszttulajdonlások révén védi annak tagjait, de egyszersmind megfosztja őket a rugalmas reagálás lehetőségétől.
Most az Allianz átadja a HypoVereinsbankban lévő érdekeltségét a Münchner Rück viszontbiztosítónak, amelynek egyébként elsődleges biztosítócége is van. Ezzel hozzájárul a részvényesi viszonyok tisztázásához és a Németország Rt. lebontásához.
Mindkét leendő óriáscég székhelye Münchenben lesz. A bajor főváros ezzel szinte azonos pozícióba kerül a Deutsche Bank-főhadiszállásnak, vagy az Európai Központi Banknak helyet adó Frankfurttal.
Szakértők szerint a most bejelentett ügylet kiindulópontja lehet egy újabb EU-s banki és biztosítói fúzióhullámnak.
A németországi dráma szereplői egyébként Magyarországon is igencsak jelen vannak. Az Allianz, alias Hungária Biztosító, vagy a Bank Austriával egyesült HypoVereinsbank egyaránt részese a magyar pénzügyi életnek. A BNP-től a magyar piacon elváló Dresdner pedig épp a minap jelentette be, hogy valamilyen más formában, de folytatja tevékenységét. A németországi történések, ha nem is mechanikusan, de bizonyára nálunk is éreztetik majd hatásukat.