Világgazdaság

Mitől lehet igazán felhőtlen a nyaralás? Biztosítsa magát!

A vakáció kezdetével százezrek indulnak külföldre nyaralni- sokan még mindig nem gondolnak a mindössze pár ezer forintos utasbiztosításra, vannak ugyanakkor akik ilyenkor is aggódnak: egyebek mellett az itthon hagyott értékek miatt is. Aki autóval megy, annak nem árt gondolni a casco biztosításra sem, és érdemes felfrissíteni a lakásbiztosítást is. A biztositastipp.hu oldal üzemeltetője, a CLB Biztosítási Alkusz friss közleményében hívja fel a figyelmet a nyaralókat érintő fontos biztosításokra.

Bár évről-évre egyre többeknek jut eszébe, a külföldre utazók még mindig jóval több mint a fele nem köt utasbiztosítást, annak ellenére, hogy napi néhány száz forintos díj ellenében nem csak a balesetek, betegségek kórházi és egyéb kapcsolódó költségeit térítik a biztosítók, hanem a poggyászt ért károkat is, és például egy esetleg rablás nyomán is kártérítéshez juthatnak a gondosabb ügyfelek.

Praktikus tanácsok biztosítással utazóknak

Kár esetén az első, hogy az ügyfél mielőbb hívja fel biztosítója assistance-szolgáltatását. A legtöbbször kedvezményes díjon, magyar nyelven is elérhető szolgáltatás orvos küldésén vagy a hazautazás megszervezésén kívül tolmácsszolgáltatást, vagy akár óvadékfizetést is képes biztosítani. Fontos tudni, hogy amennyiben az assistance hívását elmulasztja az utazó, a biztosító korlátozhatja a kártérítés mértékét. Lopás, rablás esetén minden esetben értesíteni kell a helyi hatóságokat, mivel az itthoni kárrendezés során kérni fogják az ő igazolásukat is. Egyre több biztosító kínál olyan biztosítási csomagot, amely értékesebb tárgyak – fényképezőgép, laptop, videokamera, stb. – ellopása esetén is fizet kártérítést. Ezek feltételeiről azonban mindenképpen előzetesen kell tájékozódni.

Egyre népszerűbbek a speciális kiegészítő módozatok is, egyes tevékenységek – például quad, vízisí, rafting, búvárkodás vagy éppen golf.

Casco akár egy hétre

A casco biztosításra a hazai autók közel kétharmada még mindig sajnálja a pénzt, nem árt azonban tudni, hogy külföldi utazás során így még nagyobb kockázatot vállalnak. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy van lehetőség rövid – egy- kéthetes vagy egyhónapos – időszakokra is teljes körű casco-biztosítást kötni. A határozott idejű casco feltételei szinte mindenben megegyeznek az éves casco-éval, így kedvező megoldást jelentenek mindazoknak, akik nem akarnak, vagy nem tudnak egész évre szóló biztosítási fedezetet az autójukra. Lopás- és töréskáron kívül az autó meghibásodása is komoly problémát okozhat a külföldi nyaralás során. Ma már elérhető olyan autóasszisztencia-biztosítás, amely a jármű működésképtelensége esetén téríti a javítást, a szervízbe szállítást, az autó tárolását, a továbbutazás, valamint a bérautó költségeit is.

Lakásbiztosítás

A nyaralását töltő család üresen hagyott lakása – a drága biztonságtechnikai eszközök alkalmazása ellenére – nagyobb eséllyel eshet betörők áldozatává nyáron, mint az év más időszakában. Nem véletlen, hogy sokan ezt az időszakot használják ki arra, hogy új lakásbiztosítást kössenek, illetve a régi biztosításuk esetében aktualizálják a biztosítási körbe bevont ingóságaik értékét. Bár az internetes értékesítés során egyszerűbb standard csomagokat kínálni, az igazán testre szabott biztosítások megkötése érdekében már itt is számtalan opció és értékhatár között lehet választani.

A biztositastipp.hu oldal üzemeltetője, a CLB Biztosítási Alkusz friss közleményében hívja fel a figyelmet a nyaralókat érintő fontos biztosításokra.

VGO-->

lopás utasbiztosítás assistance lakás casco nyaralás tanácsok