Világgazdaság

A hadiipari közbeszerzések 300 milliárdos beruházást hoztak

A hadiipari közbeszerzéseknek jelentős gazdaságélénkítő hatásuk van. Miért? Mert már évek óta Magyarország is alkalmazza azt a nemzetközi gyakorlatot, amely röviden hadiipari ellentételezés néven foglalható össze.

Ennek lényege, hogy a nagy értékű haditechnikai beszerzéseknél az eladó cég szerződéses kötelezettséget vállal az ügylet értékével megegyező vagy esetenként annál magasabb értékű ellentételezés (offset) teljesítésére.

Az ellentételezés keretében a haditechnikai eszközöket szállító cégcsoporthoz kötődő vállalatok a vevő országban beruházásokat hoznak létre, ipari kooperációkat valósítanak meg, onnan hazai származású termékeket vásárolnak. A vásárló ország számára az ellentételezés azért előnyös, mert csökkenti a beszerzésnek az államháztartási hiányt növelő hatását. Ráadásul a megfelelően összeállított ellentételezési szabályok kialakításával elősegíti a vásárló ország gazdasági, ipari és kereskedelempolitikai célkitűzéseinek megvalósítását – vagyis a gazdaságfejlesztés eszközeként hat.

Magyarországon egy 1999-es kormányrendelet előírja, hogy az egymilliárd forint értéket meghaladó haditechnikai beszerzéseket legalább száz százalékban ellentételezni kell. Egy 2001-es kormányhatározat pedig azt rögzíti, hogy az ellentételezésen belül a befektetések aránya nem lehet 30 százaléknál alacsonyabb.

A gazdasági tárca 2002 és 2008 között 15 ellentételezési megállapodást kötött, összesen több mint 295 milliárd forintnyi kötelezettséggel – tájékoztatta lapunkat a minisztérium. Ezek közül a legjelentősebb a Gripen-megállapodás 191 milliárd forint értékű kötelezettsége. A három legnagyobb megállapodás (Gripen, Rába, Kongsberg) együtt a teljes kötelezettségállomány értékének több mint 90 százalékát fedi le.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

ellentételezés hadiipar