Világgazdaság

Szigetmonostornak nem jár a lehajtó?

Szigetmonostor számára lehajtót a Megyeri-hídról semmilyen törvény nem ír elő - áll Reményik Kálmánnak, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. elnök-vezérigazgatójának Molnár Zsolt, Szigetmonostor község polgármesterének a „Horányért Egyesület” helyi népszavazási kezdeményezése kapcsán megjelentekre írt, hozzánk is eljuttatott levelében.

Hamisnak nevezte azt a beállítást, hogy a beruházó törvényt sértett volna a lehajtó elhagyásával és ennek a törvénysértésnek a reparálásaként „jár” a községnek az építési engedélyben előírt Duna híd. A valóság az - olvasható a levélben -, hogy a két „tétel” jogi és környezetvédelmi szempontból független egymástól. A NIF Zrt. (volt NA Rt.) terveztette volna a le- és felhajtót a Szentendrei-szigetre, azonban a környezetvédelmi hatóság az engedélyezési eljárásban – a vízművek, mint szakhatóság véleménye alapján – a főváros ivóvízbázisának védelmében azt nem engedélyezte. Ugyanakkor Szigetmonostor, mint az engedélyezési eljárásban érintett önkormányzat, élve az adódó lehetőséggel feltételként írta elő a Duna híd építését, amit az engedélyező hatóság elő is írt az engedélyben.

Ezeknek megfelelően a jogerős építési engedély tartalmazza Szigetmonostor községnek a 11-es főúthoz kapcsolódó Duna-ági átjárását közúti híd építésének kötelezést. Ez annyit jelent, hogy az építtető Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kötelezve van a beruházás elvégzésére, melynek készségesen eleget kíván tenni. Ezt igazolja a társaság elfogadott üzleti terve és minden olyan finanszírozási, tervezési dokumentum, mely tartalmazza a tárgyi projekt aktuális forrás szükségletét.

A levél leszögezi, hogy a NIF Zrt. ezen – nem vitatott – kötelezésnek eleget kíván tenni, de ebben akadályozza, hogy két kapcsolódó kötelezett, Szigetmonostor és Szentendre önkormányzata nem tesz eleget a jogerős engedélyben foglaltaknak - derül ki a levélből. Nevezetesen annak, hogy az építtető NIF Zrt.-nek a beruházást, a hídfőkkel érintett települések közös megegyezése alapján meghatározott helyen kell megvalósítania.

E kötelezésnek az érintett önkormányzatoknak oly módon kell eleget tenniük, hogy az összes többi feltétel is teljesíthető legyen, így például a vízbázis védelme, a területek megszerezhetősége, és egyebek. A két önkormányzat között ugyan született egy megállapodás a híd helyére, azonban ehhez a szükséges terület nem szerezhető meg, ami azt jelenti, hogy az érintettek nem megfelelően tettek eleget a kötelezésnek. Mint jelezték, a NIF Zrt. abban érdekelt és kötelezett, hogy a jogerős építési engedély szerinti kötelezettségének eleget tegyen, így jelenleg jogi szakértőkkel vizsgálják, hogy a két önkormányzatot lehet-e kötelezni, és ha igen hogyan, az építési engedélyben foglaltak teljesítésére - fejeződik be Reményik Kálmán levele.

Autók Devizakereskedőknek Pénzügyi és gazdasági válság Szigetmonostor autóipar lehajtó Molnár ZsoltPénzügyi és gazdasági válság Megyeri híd A szociális és adórendszer átalakítása NIF Zrt. MDF-ügyek levél BÉT Adórendszer Magyarországon