Világgazdaság

A bécsi tőzsde megvette a prágai tőzsde részvényeinek 92,4 százalékát

A bécsi tőzsde már megvette a prágai tőzsde részvényeinek 92,4 százalékát - jelentette be a hét végén a prágai tőzsde hivatalos bécsi tőzsdei közlésre hivatkozva.

A tranzakció árát nem hozták nyilvánosságra. A cseh média szerint a bécsiek mintegy négymilliárd koronát fizettek a prágai tőzsdéért, amely az egyik legnagyobb kelet-európai Október végén 29 társaság részvényei voltak a tőzsdén. Korábban a cseh sajtó úgy vélte, hogy a prágai tőzsde hatmilliárd koronáért kelt el. Hivatalosan a találgatásokat nem kommentálták.

Az üzletet még a cseh versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia. Az Aktualne.cz hírportál értesülése szerint a döntés pozitív lesz, s a prágai tőzsde eladását osztrák tulajdonba jóváhagyják. "Hosszú távú befektetőnek tartjuk magunkat, aki partnerséget ajánlva érkezett Prágába.

A partneri együttműködés konkrét formáit a következő hetekben és hónapokban kívánjuk rögzíteni a prágai tőzsde vezetésével" - nyilatkozta a hírportálnak Michael Buhl, a bécsi tőzsde igazgatója. A prágai tőzsde kisebbségi részvényesei ugyanakkor most attól tartanak, hogy az új többségi tulajdonos megpróbálja őket kiszorítani a tulajdonosok közül. A cseh sajtó szerint korábban a legnagyobb összeget - 5 milliárd korona - a varsói tőzsde ígérte a cseheknek. "Rövid távon a tranzakciónak nem lesz semmiféle hatása a prágai tőzsde forgalmára. Hosszú távon kedvező hatással számolunk" - jelentette ki Petr Koblic, a prágai értéktőzsde vezetője. Koblic arra számít, hogy a jövőben a prágai tőzsde egy erősebb csoport tagjává válhat.

"A prágai tőzsde jelentős partner lesz, s mint olyan, komoly mértékben megerősíti a jelenlegi Budapest-Ljubljana-Bécs tengelyt" - nyilatkozta cseh újságíróknak Michael Buhl, a bécsi tőzsde igazgatója. A bécsi tőzsde kezében van a budapesti és a ljubljanai értéktőzsde többségi részvénycsomagja. Ugyanakkor vagyonrészesedés nélkül szorosan együttműködik a Bukarestben, Szarajevóban és Banja Lukában működő tőzsdékkel.

Autók Devizakereskedőknek elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság Pályázati forródrót Prága Őszi ülésszak turizmus TV-csatornák BKV Bécsi tőzsde Felmérések autóipar Bűnügyek A KSH jelenti Reklám és Média Részvénypiacok TEÁOR Jobbik-ügyek fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac partnerDevizakereskedőknek IMF-megállapodás utazás Befektetési lehetőségek Botrányok a politikában Fővárosi ügyek Egyesült Államok Piacbefolyásoló adatok BÉT infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon