Világgazdaság

OTP: a feketeleves később jöhet

Az OTP Bankcsoport 2008 első kilenc hónapjában rekordnagyságú, 298,3 milliárd forint adózott nyereséget ért el pénteken közzétett gyorsjelentése szerint, ami éves szinten 90,1 százalékos növekedés.

A Garancia Biztosító értékesítésének eredményét, a nyitott devizaügyletek, továbbá más egyedi tételeket kiszűrve, az első háromnegyedévi adózott nyereség 170,4 milliárd forint, ami a nem auditált, nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült konszolidált jelentés szerint 9,6 százalékkal haladja meg a tavalyi első kilenc hónap eredményét.

A bankcsoport egyszeri hatásoktól megtisztított harmadik negyedévi konszolidált adózott profitja 50,1 milliárd forint, az előző negyedévinél 21,6 százalékkal, a tavalyi harmadik negyedévitől 11 százalékkal kisebb, és elmarad az elemzői várakozásoktól. A tárgyidőszak, ezen belül pedig az elmúlt három hónap fontosabb, a társaság piaci megítélését befolyásoló folyamatai a jelentés szerint mérleg- és eredményszempontból gyakorlatilag a menedzsment eredeti elképzeléseinek megfelelően alakultak. A társaság működését és eredményét jelentős mértékben befolyásoló események szinte kivétel nélkül októberben történtek, ezeket a jelentés részletesen ismerteti.

A menedzsment az adózott nyereséget éves szinten 220 milliárd forint körül prognosztizálja, figyelembe véve az első kilenc havi eredményt és az októberi negatív piaci fejleményeket, mindenekelőtt a swapköltségek és általában a forrásköltségek jelentős növekedését, valamint a kockázati költségek várható emelkedését.

A betétgyűjtés a szűkülő nemzetközi likviditási helyzet miatt nagyobb hangsúlyt kapott, Magyarországon pedig folytatódott a vállalati hitelek tudatos visszafogása.

A bankcsoport konszolidált mérlegfőösszege szeptember végén megközelítette a 9 363,5 milliárd forintot, éves szinten 16,4 százalékkal bővült. Az ügyfélhitelek állománya 26,1 százalékkal, az ügyfélbetéteké pedig 14,6 százalékkal nőtt.

A nettó kamatbevételek a tavalyi első kilenc hónaphoz képest 14,9 százalékkal, a nettó díj- és jutalékbevételek pedig 9,6 százalékkal bővültek. A működési költségeket illetően a jelentés szerint sikerült tartani az erős kontrolt, ennek következtében a kiadás/bevétel mutató gyakorlatilag változatlan maradt (52,5 százalék).

A kockázatkezelés óvatosságát jelzi, hogy a céltartalékképzés nagysága 78,4 százalékkal nőtt, miközben a konszolidált hitelportfólió minősége gyakorlatilag változatlan maradt, mindez a fedezettség 0,6 százalékos növekedését eredményezte. A bankcsoport korrigált konszolidált kilenc havi kamatmarzsa az egy évvel korábbi 5,72-ről 5,57 százalékra szűkült. A korrigált eszközarányos nyereség (ROA) 2,7-ről 2,6 százalékra, a korrigált saját tőke arányos nyereség (ROE) pedig 24,9-ről 22,4 százalékra mérséklődött. Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) 1 158 forint. A bankcsoport saját tőkéje 28,6 százalékkal, 1 133,023 milliárd forintra emelkedett.

Az elmúlt három hónapban a főbb devizákkal szembeni eltérő forintgyengülés a nyitott devizaügyletek esetében összességében 3,8 milliárd forintos negatív eredményhatással járt, az állományi mutatókat viszont minimális mértékben segítette. A tárgyidőszakban a hitelállomány 26,1 százalékkal, ezen belül az elmúlt három hónapban 7,5 százalékkal bővült, míg a betétállomány 14,6, illetve 6 százalékkal nőtt. A hitel/betét mutató az első félévi 121,6 százalékról 123,9 százalékra romlott. Az OTP papírjai a Budapesti Értéktőzsde „A” kategóriájában forognak, a csütörtöki kereskedést 2 615 forinton zárták. Az elmúlt 52 hét során a legalacsonyabb árfolyama 2300 forint, a legmagasabb 9239 forint volt, ma délután közel 10 százalékos emelkedést követően 2860 forint körül forognak a papírok.

mérlegfőösszeg OTP devizaügylet elemzői várakozás részvényre jutó eredmény harmadik negyedév árfolyam gyorsjelentés Budapesti Értéktőzsde