Világgazdaság

Holnap újra tárgyal az FVM a láncokkal

Holnap folytatódnak a tárgyalások az FVM, a termelői és élelmiszeripari érdekképviseletek, illetve a kereskedők képviselői között a hazai üzletláncok tevékenységének szabályozásáról - mondta a VGO-nak Dékány András, az agrártárca szóvivője.

A minisztérium először külön-külön, aztán együtt is tárgyal a felekkel. Az FVM arra törekszik, hogy akár már holnap megállapodás jöjjön létre a kereskedőkkel. Ha azonban január 15-ig sem lesz egyezség, a tárcának, illetve a kormánynak törvényjavaslatot kell majd benyújtania a parlamenthez.

A mezőgazdasági bizottság a közelmúltban már támogatott egy ötpárti országgyűlési határozati javaslatot, amely felkérné a kormányt, hogy a törvényjavaslatot terjessze be, ha a kereskedelmi tárgyalások eredménytelenek lesznek. Az FVM a megállapodás tervezetében – jelentős szigorításként – a beszerzési árak 5 százalékában maximálná az úgynevezett másodlagos kondíciókat (visszatérítéseket) a mai 15–30 százalék helyett.

A koncepció a felszámítható kötbért legfeljebb 20 százalékban állapítaná meg. Emellett meghatározná, hogy a kereskedők saját márkás termékei maximum 20 százalékkal lehetnének olcsóbbak a márkatermékek fogyasztói áránál. A szöveg – a belpiac bővítése érdekében – rögzítené azt is, hogy a kereskedelmi láncok legalább 80 százalékban hazai termékeket forgalmazzanak, szemben a 30 százalékos mai aránnyal.

Autók elemzések - Gazdaság és Pénzügy digitális átállás Nemzetközi konfliktusok sztrájk Pénzügyi és gazdasági válság Pályázati forródrót KK - HR szakoldalak Medicina láncok BKV KK - Vállalati szemmel Felmérések FVM autóipar Elemzői vélemények Bűnügyek kereskedők KK - Hírek röviden A KSH jelenti repülés Reklám és Média Részvénypiacok Jobbik-ügyek A Madoff-csalás Deviza- és árupiac KKV aloldal Egyesült Államok EU aloldal BÉT