Világgazdaság

Március 15-ig van esély

Kivonult a Fidesz-KDNP frakció a Fővárosi Közgyűlés tegnapi üléséről. Az ellenzéki képviselők azután döntöttek a távozás mellett, hogy Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes visszavonta a napirendre vételtől Budapest 2009. évi költségvetéséről szóló előterjesztést, illetve az MSZP–SZDSZ koalíció levette a napirendről a Főgáz-részvények értékesítési eljárásának megállításáról szóló ellenzéki javaslatot. Hunvald György (MSZP) előzetes letartóztatása miatt elfogyott a fővárosi koalíció egyfős többsége, így a Főgázról szóló előterjesztést csak amiatt tudták leszavazni a városvezető pártok, hogy Pokorni Zoltán hiányzott a Fidesz padsoraiból.

A 2009-es költségvetésről kellene beszélni, a Főgáz privatizációja és a tervezett újabb 30 milliárdos hitelfelvétel nem szolgálja Budapest érdekeit – ezzel indokolta Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a Fidesz-KDNP képviselőcsoport demonstratív tiltakozásnak szánt kivonulását. Demszky Gábor főpolgármester szerint, ha az ellenzék szeretné, hogy megvalósuljanak az uniós nagyberuházások, akkor támogassák a fővárosi vezetés tervét, vagy vázolják fel, milyen módszerrel tudnák előteremteni az önrészt.

Az államháztartási törvény szerint március 15-ig kell az önkormányzatok közgyűléseinek megalkotniuk és elfogadniuk a büdzsét. A főpolgármester jelezte, addig rendkívüli ülést tartanak, jelenleg ugyanis nem tudnának érdemben döntést hozni.

A Fidesz-KDNP kivonulása után a teremben a városvezető koalíció mellett az MDF maradt. A közgyűlés ezután egy napirend híján mindent megszavazott. KT

Autók Pénzügyi és gazdasági válság OTP Göncz Kinga A szerkesztő ajánlja BKV autóipar Elemzői vélemények Bűnügyek Gyurcsány Ferenc A KSH jelenti Részvénypiacok kállai ernő Bokros Lajos A szociális és adórendszer átalakítása MSZP-ügyek A munka világa Fúzió és akvizíció Mol Egyesült Államok Daróczi Dávid biztosítás BÉT Angela Merkel MÁV infokommunikáció