Világgazdaság

Duronelly: 300 forint fölötti euróval kell számolni

Másfél hetes csúcsra erősödött a hazai deviza árfolyama, volt, hogy egy euróért 299 forintnál is kevesebbet kértek a bankközi devizapiacon, miközben a svájci frank a 202-es, a dollár pedig a 235 forintos váltási szintig esett vissza.

Múlóban tehát az azonnali kamatemelési kényszer, viszont a lapunk által megkérdezett elemzők szerint szó sincs trendfordulóról, a forint középtávon biztosan teszteli még a múlt héten felállított historikus értéket, és hosszabb távon a Magyar Nemzeti Bankon fokozódhat a beavatkozási kényszer, így van esélye a 9,5 százalékos irányadó ráta szigorításának is.

Rövid távon azonban tovább is erősödhet a forint, nem kizárt, hogy az elkövetkező napokban 290–285-ös szintig kapaszkodjon vissza – véli Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója. Szerinte sincs szó trendfordulóról, az év egészét nézve 300 forint fölötti euróval kell számolni, hiszen a feltörekvő devizákat a nemzetközi hírek mozgatják, a hazai és a cseh lefelé módosított GDP-adatra például nem is figyelt fel komolyan a piac.

Duronelly szerint a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát sokkal inkább a Citigroup és a HSBC év eleji eredményjavulásáról szóló hírek hozták meg. Mindezek fényében ma szinte megjósolhatatlan, mire készteti a jegybankot a március 23-i ülésen a forint mostani magára találása.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője úgy látja: szerencsés lépés volt az MNB hét végi közleménye a forint védelméről, amely éppen a javuló nemzetközi hangulattal együtt idézte elő a mostani 300 forint körüli euróárfolyamot. A kockázati étvágy valamelyest visszatért ezen a héten, ezt jól mutatja, hogy tegnap Magyarország CDS-felára – az értékpapír-kibocsátó fizetésképtelensége esetén nyújtott biztosítás – 40 bázisponttal, 638-ról 598-ra esett vissza.

A Raiffeisen elemzője viszont arra számít, hogy az év első felében a forint a 300/euró körül mozog majd, az év végére pedig a 270/euró szintig emelkedhet, a globális helyzet rosszabbodása esetén azonban ismételt eladási hullám áldozata lehet.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Egészségbiztosítás HSBC Autók forint elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság Pályázati forródrót KK - HR szakoldalak KK - Képzés Rendőrségi ügyek - Tüntetések KK - Főoldal jobb GDP turizmus KK - Vállalati szemmel Lakossági energiaellátás Szociális kiadások forintárfolyam KK - Perkalauz Felmérések autóipar Magyar Nemzeti Bank Citigroup Elemzői vélemények Vlagyimir Putyin Bűnügyek KK - Hírek röviden Gyurcsány Ferenc molnár csaba A KSH jelenti Részvénypiacok A Madoff-csalás fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Veres János Zöld ügyek utazás euró Befektetési lehetőségek Botrányok a politikában Sólyom László Európai Unió Duronelly MDF-ügyek Egyesült Államok EU aloldal Budapest Alapkezelő Euróbevezetés biztosítás Tudomány - Kultúra BÉT RaiffeisenElemzői vélemények infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon Gráf József