Világgazdaság

Moszkva visszavonta a G20 elé szánt javaslatait

Oroszország gyakorlatilag letett azokról a javaslatokról, amelyeket a legfejlettebb gazdaságú államokat tömörítő G20 csütörtökön kezdődő londoni csúcsértekezletének napirendjére szánt

Oroszország gyakorlatilag letett azokról a javaslatokról, amelyeket a legfejlettebb gazdaságú államokat tömörítő G20 csütörtökön kezdődő londoni csúcsértekezletének napirendjére szánt, s korábban publikált is - erről számolt be a Kommerszant című gazdasági lap Arkagyij Dvorkovicsra, az államfő tanácsadójára hivatkozva.

Eszerint Moszkva már nem ragaszkodik ahhoz, hogy a csúcson megvitassák az energiabiztonság kérdését, sem ahhoz, hogy a csúcs eredményei alapján haladéktalanul rendezzenek pénzügyi konferenciát, sem az IMF sürgős reformjának megvitatásához, sem ahhoz, hogy a dollár szerepét tartalékképző valutaként az IMF papírjai (SDR) foglalják el. Más szóval a csúcs napirendje egyre inkább amerikai lesz.

Az elnöki adminisztráció március 16-án tette közzé javaslatait, amelyeket ezt követően diplomáciai csatornákon is megvitattak, Medvegyev telefonon tárgyalt ezekről Gordon Brown brit kormányfővel és szándékában állt kedden Angela Merkel német kancellárral, majd szerdán Barack Obama amerikai elnökkel is megbeszélni.

Dvorkovics beszámolójából azonban a lap szerint kitűnt, hogy a Kreml "extravangáns, planetáris" eszméi nem váltottak ki egyöntetű lelkesedést a húszak körében, így Moszkva nem ragaszkodik ezekhez.

Dvorkovics nem zárta ki, hogy legalább az elképzelések némelyikének megvitatásához még egy csúcsra lesz szükség, s derűlátóan úgy vélte, hogy ilyenre még az év vége előtt sor kerülhet.

A korábban közzétett orosz javaslatok közül lényegében csak a G20 kormányai makrogazdasági politikájának harmonizálása és a pénzügyi piacok egységes szabályozási normáinak kidolgozása maradt, de a G20 pénzügyminisztereinek és központi bankvezetőinek március közepi találkozója azt mutatta, hogy ezek is a csúcs tematikájának margóján lesznek majd. A G20 legjelentősebb országai ugyanis a világpiac már meglévő intézményének reformjából indulnak ki, nem pedig új, nemzetek feletti struktúrák megteremtéséből.

Ezzel szemben egyre világosabban kirajzolódik, hogy a londoni csúcs figyelmének középpontjában az amerikai pénzügyi piacon szükséges reformok megvitatása áll majd - írta a Kommerszant.

Autók GVH-ügyek elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság Bajnai Gordon A szerkesztő ajánlja IMF Vállalati jelentések Lakossági energiaellátás akciók forintárfolyam Burány Sándor Demján Sándor Felmérések autóipar Szekeres Imre Gyurcsány Ferenc lemondott javaslatok Betéti kamatok Részvénypiacok Moszkva reformszövetség A munka világa fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Microsoft G20 Befektetési lehetőségek Európai Unió Piacbefolyásoló adatok BÉT Gazprom Barack Obama Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon Oszkó Péter