Világgazdaság

Adóügyi "baloldali fordulat" - Terítéken a vagyonosodási adó az osztrákoknál

Adóügyi „baloldali fordulattal” próbálja meg enyhíteni Werner Faymann osztrák szociáldemokrata (SPÖ) kancellár az európai parlamenti választásokon való rossz szereplés miatt feltámadt párton belüli elégedetlenséget.

A kormányfő ennek jegyében ismét felmelegítette a vagyonosodási témáját, a lépéssel azonban könnyen több frontvonal közé szoríthatja be magát.

Az egyik gondot az jelenti, hogy az SPÖ-n belül sem számíthat osztatlan támogatásra a felvetés. Franz Voves, Stájerország szociáldemokrata tartományi főnöke például már a hét elején elkezdte pedzegetni az ajándékozási és örökösödési adó újbóli bevezetésének szükségességét, ugyanakkor a főleg a középosztályt érintő vagyonadó bevezetését nem támogatná. Ehhez képest az SPÖ egyes részei, illetve a Metall-Textil-Nahrung szakszervezet szerint Faymann javaslata nem megy elég messzire.

A baloldali politikusok mozgásterét azonban nagyban korlátozza, hogy nagykoalícióban kormányoznak a néppárttal (ÖVP). Míg Faymann ötletelése szerint a vagyonosodási adó már a 2008-ban kezdődött kormányzati ciklusban terítékre kerülhetne, az ÖVP-vel kötött koalíciós megállapodásban az áll, hogy új adókat egyáltalán nem vezetnek be a közös regnálás során.

A vagyonadó kérdése már korábban is hevesen vitatott téma volt Ausztriában.

övp vagyonadó adó Metall-Textil-Nahrung spö faymann Ausztria