Világgazdaság

Reform? - A miniszterelnök jelölné ki a PSZÁF elnökét

Egyszerűsítést tervez a hazai felügyeleti rendszer szerkezetében az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága, ám a most vázolt elképzelésre nemcsak az ellenzéki képviselők, hanem a költségvetési bizottság szocialista tagjai is nemet mondtak.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) irányításának megváltoztatásával vonná le a pénzügyi válság tanulságait a két bizottság, ám egyelőre a részletekben nem sikerült megegyezni.

A parlamentnek szánt módosító javaslat a világosabb felügyeleti viszonyokat, valamint a hatékonyabb működést célozza, amelynek keretében az irányítást nem a felügyeleti tanács, hanem egy kinevezett elnök látná el.

A jelenlegi, öt tagból álló felügyeleti tanács helyett a miniszterelnök által javasolt és az államfő által kinevezett személyre bíznák a PSZÁF vezetését: az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága 15 igen és 4 ellenszavazat mellett fogadta el tegnap a módosító javaslatot. Podolák György, a bizottság elnöke szerint a szervezeti átalakításra azért van szükség, hogy a válság idején is biztosítható legyen a felügyelet gyors működése, de hozzátette: a módosító javaslat megkésve, negyedéves csúszással került a bizottság asztalára.

Jelenleg kétfejűnek tekinthető a felügyelet irányítása, amelyet egyfelől az öt-, de legalább háromtagú tanács lát el, az elnökkel az élén, elsősorban a stratégiai kérdések megvitatásában. Másfelől az operatív ügyekben a főigazgató az illetékes. A szervezet összetett felépítését jól illusztrálja, hogy a főigazgatónak két helyettese van, valamint további két „főigazgató-helyettesi kabinetje”.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Podolák Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Szervezetek Állami felügyelete PSZÁF felügyeleti tanácsJoseph Stiglitz irányít IMF reform Cashline Kft vezetés