Világgazdaság

Biztosítás: akadályok a kárrendezésben

A magyar biztosítási kultúra fejlődésének köszönhetően egyre nagyobb azon káresetek aránya, amelyeknél a veszteséget, vagy azok egy részét biztosítással fedezik.

Az esetek túlnyomó többségében a károk rendezése problémamentesen történik, mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben, de sok esetben jól jöhet a biztosításközvetítő segítsége a kárrendezés területén is - áll a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) legfrissebb közleményében. Az alkuszi segítség főként a szerződés által biztosított fedezetnek megfelelő kárösszeg kifizetésében, illetve a kárrendezés gyorsaságában érhető tetten.

A független biztosítási alkuszok szerepét a legtöbben abban látják, hogy kalkulátoraikra támaszkodva segítenek néhány perc alatt kedvező díjú biztosításhoz jutni. Komoly feladatuk azonban az is, hogy káresemény esetén segítsék ügyfelüket az általuk megkötött biztosításhoz kapcsolódó kárrendezés folyamatában. Ez a segítség az alábbi módokon valósulhat meg:

· Pontos kárbejelentés: A biztosítási szabályzat alapján kiállított kárbejelentő egyrészt kiküszöböli, hogy adatpótlás miatt újabb, akár heteket igénybe vevő adminisztrációs köröket kelljen futni a biztosítóval. Másrészt az egzakt, „biztosítós” megfogalmazás a biztosító felé is jelzi, hogy hozzáértő partnerrel van dolga.

· Értelmezési problémák: Az alkusz szakértelme elősegíti, hogy a bonyolult, sokszor többféleképpen értelmezhető kategóriákat – ilyen például az új érték, a pótlási érték vagy a kárkori érték fogalma – az ügyfél érdekeinek figyelembe vételével értelmezzék.

· Kártérítési limitek, önrészesedések: Szintén fontos szempont, hogy a kárigény a biztosításban szereplő feltételeknek megfelelő legyen, az ügyfél a neki járó összeget hiánytalanul igényelje és meg is kapja azt.

· A káresemény körülményei: Előfordul, hogy a biztosítók súlyos gondatlanságra, szándékosságra, közrehatásra hivatkozva érvényesítenek kizárásokat, vagy csökkentik a kártérítés összegét. Ezeknek a kategóriáknak az értelmezésében szintén nagyon hasznos lehet az alkuszi támogatás.

· Bonyolult károk rendezése: Főként műszaki, mérnöki felelősségbiztosítások esetén fontos feltétel, hogy az ügyfél oldalán is tisztázva legyen, hogyan zajlik a kárrendezés, illetve, hogy milyen műszaki adatok átadására van feltétlenül szükség. Természetesen minden az adott ügyfél kockázataihoz és igényeihez a lehető legpontosabban igazodó biztosítási szerződés megkötésével kezdődik.

Az alkusz már a szerződés megkötésekor sok későbbi, kellemetlen meglepetéstől meg tud óvni bennünket azzal, hogy a biztosítás feltételei közül felhívja a figyelmünket a kizárásokra, illetve a kárrendezéshez megkövetelt dokumentumokra. Kevesen tudják például, hogy egy lakástűz vagy betörés esetén a biztosító igényt tarthat a megsemmisült vagy eltulajdonított berendezések, műszaki cikkek számlájára is. A körültekintő alkusz szintén felhívja a figyelmet arra, ha a cég nevére vásárolt eszközök esetében a kárigény nem érvényesíthető.

„Tapasztalataink szerint a magánszemélyek gyakran csak akkor veszik igénybe az alkusz segítségét, ha már probléma merült fel a kárrendezési folyamatban. – tájékoztat Papp Lajos, az alkusszövetség elnöke. Ráadásul a szakértő alkusz bevonása is inkább csak a gépjármű-kárrendezés során kerül előtérbe. A vállalkozói oldalon kissé talán jobb a helyzet, igaz, ebben a szegmensben talán még fontosabb a szakértői segítség. Gondoljunk csak a különféle, korántsem könnyen átlátható felelősségbiztosításokra, hogy rögtön egyértelművé váljék az alkuszi kárrendezési asszisztencia szükségessége.

Ez utóbbi esetekben már gyakran több tíz-, vagy százmillió forintos kártérítés kifizetése a tét, ezért az ügyfelek már jobban odafigyelnek, hogy az érdekükben eljáró alkuszok a folyamatban minél nagyobb szerepet kapjanak.”

Airbus kárredenzés elemzések - Gazdaság és Pénzügy Deutsche Bank Pénzügyi és gazdasági válság Borsodchem infrastruktúra-fejlesztés A Monetáris Tanács kamatdöntései Reuters OTP kárkifizetésBajnai-csomag Papp Lajos Cégjog IMF ben bernanke Vállalati jelentések európai parlamenti választás Felmérések Porsche Draskovics Tibor MSZP-ügyek SZDSZ-ügyek Federal Reserve - Fed AC Nielsen Timothy Geithner FBAMSZ Opel Fővárosi ügyek biztosítás ingatlanpiac EADS Ryanair tömegközlekedés ÁKK Zrt.