Világgazdaság

Ne kísérletezzünk öngyógyítással az A(H1N1) influenza vírus gyanújánál!

A nemzetközi ajánlásoknak megfelelően már nem az influenza A(H1N1)v járvány terjedésének lassítására, hanem előrehaladásának követésére és a betegek ellátására kell összpontosítani.

Miután az új típusú influenza okozta megbetegedések száma augusztusban elérte, illetve meghaladta a 100 esetet, az Országos Tiszti Főorvos módosította a vírus terjedésének nyomon követéséhez szükséges jelentési, adatgyűjtési eljárást. A pandémiás influenza A(H1N1)v vírus okozta megbetegedések megerősítését szolgáló laboratóriumi vizsgálatokat kizárólag súlyos akut légúti fertőzés miatt kórházi ellátást igénylő betegeknél, súlyos akut légúti fertőzés következtében elhunyt betegeknél, influenzaszerű megbetegedések halmozódásából származó reprezentatív számú betegnél, valamint a sentinel orvosok (a járvány megfigyelésében, adatszolgáltatásban résztvevő orvosok) által diagnosztizált valamennyi betegnél kell elvégezni.

Aki influenza tüneteit észleli magán, vagy arra gyanakszik, telefonon vegye fel a kapcsolatot háziorvosával, illetve az ügyelettel. Ez a Magyarországon tartózkodó külföldiekre is vonatkozik. A kapcsolatfelvételt követően az orvos megvizsgálja a beteget. Amennyiben a beteg tünetei alapján felmerül az influenza megbetegedés gyanúja, a beteg állapotától függően dönt az otthoni vagy kórházi ápolás szükségességéről.

Az ÁNTSZ azt kéri a háziorvosoktól, hogy a kórházi ápolást nem igénylő gyanús eseteket ne küldjék a Szent László Kórház ambulanciájára, illetve a korábban e célra kijelölt kórházakba, hiszen az egészségügyi intézmények csak a súlyos, kórházi ápolást igénylő betegek fogadására vannak kijelölve. Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben valaki influenzaszerű tüneteket észlel magán semmiképpen se szedjen antibiotikumot, vagy antivirális gyógyszert az orvos utasítása nélkül!

A javasolt higiénés szabályokat be kell tartani. Papírzsebkendőbe kell köhögni és tüsszenteni, ha az nincs kéznél, úgy a könyökhajlatába, és ne a tenyérbe köhögjünk. A zsebkendőt a szemétgyűjtőbe kell dobni. Gyakran kell kezet mosni meleg vízzel és szappannal, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendő kidobása után. Ezzel megakadályozható, hogy a kézről a szabad szemmel nem látható kórokozók tárgyakra, felületekre, onnan mások kezére, nyálkahártyájára kerüljenek. Ne érintsük a szemünket, orrunkat, szájunkat piszkos kézzel.

a(h1n1) új szabályok