Világgazdaság

"Az 1000 forintos filmekkel tönkretették a magyar dvd-piacot"

Haldoklik a magyar dvd-piac – sokak szerint ez a következtetés vonható le az utóbbi idők adataiból. Az Index az egy hete kivonult Warner után maradt piacot térképezte fel.

Egy hete bontotta fel a legnagyobb hollywoodi stúdió, a Warner Home Video a szerződését az egyik legnagyobb magyar dvd-forgalmazóval, a Fórum Home Entertainment Hungary Kft.-vel (FHE) – írja az Index.hu.

Az Intercom, az FHE és a Select osztozik a toplista első három helyezettjeként a magyar piac 47 százalékán. A másik fele, pontosabban 53 százaléka bevétel alapján az olcsó dvd-kkel, vagyis független filmekkel dolgozó cégeké. A felsorolt három nagy forgamlazóhoz, illetve nagykereskedelmi ügynökséghez tartozó stúdiótermékeknek 25 százalékát tette ki a Warner, vagyis az teljes magyar dvd-piac 47 százalékának negyedét, 11,8 százalékát.

2009 első félévében a tavalyi év azonos időszakához képest darabban 17,5 százalékkal, értékben 9,7 százalékkal csökkent az eladás, míg az átlagárak valamelyes nőttek. A magyar piac legszembetűnőbb sajátossága az ezer forintos dvd-k térnyerése. Az ezredfordulón még hat-hétezer forintba kerültek a filmek, de az átlagárak fokozatosan csökkentek, és az eladott kiadványok szerint ma már a teljes forgalom 86 százalékát az olcsó dvd-k teszik ki. "Sajnos egy-két kiadó felelős ezeknek az áraknak a kialakulásáért, mert mindenáron el akartak adni, hihetetlen számban jelentettek meg dvd-t. Ezzel tönkretették a magyar dvd-piacot" – mondta a lapnak Völgyi László szinkronfilmes.

DVD FHE Warner tönre tették dvd piac