Világgazdaság

Békesi: irreális álomvilág, amelybe a társadalmat ringatja a Fidesz

Az idei költségvetésben két kritikus pont van: vélhetően elmaradnak a tervtől a fogyasztásiadó-bevételek és a bérjárulékok, a kiadásoknál pedig kockázatot jelenthet az egészségügy, ahová valószínűleg többletpénzt kell adni – véli Békesi László volt pénzügyminiszter a Népszavának adott interjújában.

Békesi szerint egy várható Fidesz-kormány sem tehet mást, mint a mai kabinet, különben romba dől az ország.

A volt pénzügyminiszter úgy véli, jogosak, ám irreálisak a Bajnai-kormányt ért kritikák, "ha az összefüggéseket, a kikerülhetetlen determinációkat, a hazai és nemzetközi gazdasági feltételeket s a vállalt kötelezettségeket tekintjük".

2010-ről szólva Békesi nagyobb kockázatokat lát a költségvetésben, részben a választási év, részben a büdzsé feszített volta miatt.

"A bevételi oldalon az egyik fő gondot a vártnál kisebb mértékű okozhatja. Ugyanakkor emberi számítás szerint nem fog 0,9 százalékkal csökkenni a ahogy azt a kormány – egyébként helyesen – nagyon óvatosan tervezi. Ennél valószínűleg kisebb lesz a visszaesés. Ebben az esetben a két hatás közömbösítheti egymást. Kiadási oldalon pedig pontosan tudjuk, hogy három feszültségforrás van. Az egészségügy, amelynek finanszírozása a mai állapotában nem tartható fönn. Jövőre érheti el csúcspontját a ami kiesést jelent a járulékbevételeknél. Az önkormányzatokat kézben lehet tartani, ez csak politikai elhatározás kérdése. Ha kedvező pozícióba akarják őket az őszi választásra hozni, akkor kipótolják a költségvetésüket. A mai kormány ezt nyilván nem tenné meg, de az új nem kizárt, hogy megteszi. A harmadik kockázatot a „pénznyelő automaták” jelentik: nem szabad engedni se a MÁV-nak, se a BKV-nak. Nincs mese, válságmenedzsert kell ezekre a helyekre állítani, és kőkeményen véget kell vetni a pazarlásnak és a felesleges feladatoknak" - nyilatkozta a szakember a Népszavában szombaton megjelent interjújában.

Békesi fontosnak tartja, hogy a büdzsébe épített tartalékok ne lazuljanak fel, és hogy a következő kormány ne lépje át a GDP 3,8 százalékában vállalt költségvetési hiányt.

A Fidesz-kormány mozgásteréről szólva úgy vélte, hogy "az az álomvilág, amelybe a társadalmat ringatja a kampány során a Fidesz, irreális. Azt feltételezni ugyanis, hogy előbb jöhet a s utána kell egyensúlyt javítani, szakmai ostobaság. Márpedig erre utalnak a legutóbbi megnyilatkozások, amelyek a költségvetés visszavonását követelik. Jóváhagyott költségvetést nem lehet visszavonni, csak pótköltségvetést benyújtani, ami módosítja az előirányzatokat. De ha ennek nyomán megduplázzák a 3,8 százalékos hiányt, amiről Orbán beszél, arra hivatkozva, hogy Európában is ezt csinálják, azzal újra beindítanák az adósságspirált, s a lassan újjáépülő bizalmat pillanatokon belül elporlasztanák. Egyrészt mert nincs a világon olyan befektetőcsoport, amely ezt megfinanszírozná, másrészt mert pillanatok alatt megszűnne Magyarország iránt a bizalom. Újabb leértékelések következnének, nem lehetne eladni a magyar állampapírokat a piacon, a jegybank újra kamatemelésre kényszerülne, drasztikusan leértékelődne a forint, megugrana az infláció. Így romba dőlne az a keservesen megszenvedett eredmény, amelyet az elmúlt fél évben a Bajnai-kormánynak sikerült elérnie."

Orbán az adórendszer átalakítását ígéri

A Fidesz elnöke a Blikknek adott interjújában ismét ígéretet tett egymillió új munkahely létrehozására, az adórendszer átalakítására, valamint háromezerrel több rendőr felvételére. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy jobb költségvetés kell, takarékosabb gazdálkodás és munkahelyteremtés. Orbán nem kér majd kormányának száznapos türelmi időszakot, már a választás utáni másnapon munkához látnak. A pártelnök "komoly, nagyívű" vállalásokat, és azok betartását ígérte.

"A hiánynövelés teljesen irreális alternatíva, belöki az országot a szakadékba" - nyomatékosította véleményét a volt pénzügyér.

Azt lehet tenni, amit a Fidesz 1998-ban: mást mondott a kampányban és 2001-ig megint másképpen cselekedett.

Ha az idei évet a terveknek megfelelően teljesíti a kormány, és tovább erősödik az országgal szembeni bizalom, fel kellene pörgetni a tárgyalásokat az Európai Központi Bankkal, hogy akár már a jövő év első negyedévében be lehessen lépni az ERM-2 árfolyamrendszerbe - mondta Békesi László volt pénzügyminiszter.

A volt pénzügyminiszter azt mondta: ha a parlament elfogadja a költségvetést úgy, hogy nem éli fel a tartalékokat, és nem nyúl hozzá a deficitcélhoz, akkor ezt az évet a terveknek megfelelően teljesíti a kormány, és tovább erősödik az országgal szembeni bizalom.

A pénz- és tőkepiacokon a kockázatviselő hajlandóság lassan újra kezd emelkedni, a régió kezd vonzóvá válni, újra potenciális növekedési térség lesz egész Kelet-Európa.

"Mi kedvezőbb pozícióban leszünk a kényszerek hatására, mert Magyarországon a válság ideje alatt nem nőtt, hanem csökkent az államháztartás hiánya, miközben a térség minden országában bőven 3 százalék fölött lesz" - jelentette ki hozzátéve, hogy ha Magyarországon ez a folyamat nem fordul meg, akkor 2011-től elkezd lassan nőni a gazdaság, miközben a hiány csökken, lassan a bruttó államadósság is mérséklődni kezd. Kialakul egy potenciális előny.

Úgy vélte, hogy ezt még a választásokig a Bajnai-kormány ki tudja használni. Fel kell pörgetnie a tárgyalásokat az Európai Központi Bankkal és a nemzetközi szervezetekkel, hogy akár már a jövő év első negyedévében be lehessen lépni az ERM-2-be - mondta Békesi László.

Véleménye szerint valószínűleg meg lehet egyezni egy 270 forint körüli középárfolyamról. Békesi László szerint ez mindenkinek jó, stabilitást jelentene.

Ennek viszont az a feltétele, hogy a rendszerbe lépéssel együtt meg kell hirdetni egy többéves, például hároméves eurócsatlakozási menetrendet, amely megtervezi azt a gazdaságpolitikai pályát és programot, amelyen mozogni kell. Így akkor akár 2013 vagy legkésőbb 2014. január elsejére ki lehet tűzni a monetáris unióhoz való csatlakozást.

Ha ezt Magyarország eléri, és belép az ERM-2-be, ezzel együtt meghirdeti a csatlakozási programot, ebből már a Fidesz-kormány se tudna kilépni - vélekedett a volt pénzügyminiszter.

Bajnai Gordon Orbán Viktor ERM-2 eurózóna Euróbevezetés Békesi László költségvetés