Világgazdaság

Felelős lehet az NBH a meggyilkolt romák haláláért?

Menesztések lesznek a Nemzetbiztonsági Hivatalnál a romák ellken elkövetet sorozatgyilkosságokkal kapcsolatos nyomozás során elkövetett hibák miatt. A Fidesz szerint emberéletek múltak a hibákon.

Kiderült, hogy igazak annak a dokumentumnak az állításai, ami szerint a titkosszolgálatok az egyik később elfogott gyanúsítottat, K. Istvánt megfigyelték a romagyilkosságok előtt, de ezt épp az első gyilkosság előtt megszüntették. Ezt a kiszivárgott információt vizsgálta tegnap a nemzetbiztonsági bizottság öt órán keresztül.

 „Hibázott az Nemzetbiztonsági Hivatal a romák elleni sorozatgyilkosságok ügyében, mert a debreceni szervezete tavaly év közepén azt javasolta, hogy folytassák a férfi megfigyelését, ám egy titkosszolgálati vezető nem engedélyezte a hosszabbítást” – jelentette ki Ficsor Ádám.

A titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter szerint ez hátráltathatta a nyomozást, ugyanakkor hangsúlyozta: nem lehet azt kijelenteni, hogy emiatt nem fogták el korábban az elkövetőket. A hibák miatt várhatóan négy-hat embert menesztenek a hivatalból.

A mulasztások között említette, hogy az NBH jogi főosztálya nem továbbított egy javaslatot, amely külsőengedély-köteles ellenőrzés kiterjesztésére vonatkozott. Megállapították azt is, hogy aki Debrecenben foglalkozott az üggyel, nem kellő alapossággal végezte a munkáját. „Az NBH többször adott információt a rendőrségnek a lehetséges elkövetőkről, de K. István nem került be ebbe a sorba, holott az adatok alaposabb elemzésével felmerülhetett volna a neve” – ismerte el Ficsor. A rendőrség végül augusztusban négy gyanúsítottat fogott el, akik az elmúlt hónapokban hat embert öltek meg. Áldozataik otthonaikban megtámadott romák voltak.

„A romagyilkosságok megelőzhetők lettek volna, de legalábbis hamarabb kerülhettek volna a rendőrség látókörébe a gyilkosok, ha mindezek a hibák nem történtek volna meg” – hangsúlyozta Demeter Ervin. A bizottság fideszes vezetője szerint 2006 óta az NBH-nál csak a politikai radikalizmust figyelték, vagyis az utcai hangoskodókat, ellenben a háttérben működő, valóban veszélyes csoportokra nem fordítottak kellő energiát.

Az SZDSZ-es Gulyás József szerint az NBH elégtelenre vizsgázott, ezért bizottsági vizsgálatot kezdeményezett az ügyben. Tóth Károly (MSZP) az ülés után viszont elmondta: szerintük felesleges egy újabb vizsgálat indítása, mert elégedettek Ficsor Ádám „szokatlanul részletes és őszinte” vizsgálatával és annak ismertetésével is.

Az internetre augusztus 29-én került fel egy háromoldalas dokumentum, amely szerint a romagyilkosságok egyik feltételezett elkövetőjét már korábban is figyelték a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, de amikor fegyvervásárlásába kezdett, megszüntették a titkos adatgyűjtést. A másik gyanúsított pedig állítólag a Katonai Biztonsági Hivatal titkos kapcsolata volt. A Miniszterelnöki Hivatal keretei között működő Nemzetbiztonsági Iroda augusztus 31-én viszont közleményben tudatta: nem dokumentum, hanem az NBH belső információiból, valamint a cikk szerzőjének ezekből levont következtetéseiből álló összeollózás az anyag.

Szeptembertől van új vezetője a Nemzetbiztonsági Hivatalnak: Balajti László váltotta az UD Zrt-ügy miatt távozó Laborc Sándort. Szeptember 14-étől a szolgálatok felügyeletét is új miniszter látja el. Még nem tudni, hogy ki lesz Ficsor Ádám utóda, aki az MSZP választási kampányába akar szerepet vállalni. A Fidesz-KDNP szerint valamennyiük közvetett felelőssége is felmerülhet. Ráadásul a megfigyelés leállításakor Szilvásy György volt a miniszter.

romagyilkosságok MSZP NBH Fidesz titkosszolgálatok