Világgazdaság

Fico magánszemélyként mehet fagyizni Balassagyarmatra

Balassagyarmat a közeli Szécsénybe tartó szlovák kormányfő nem kívánatos személlyé nyilvánításával tiklakozik a szlovák nyelvtörvény, és Sólyom László kitiltása ellen, amiért Robert Fico még nem kért bocsánatot – mondta a Világgazdaságnak Medvácz Lajos polgármester.

Levelünkben arra kérjük, hogy a szeptember 10-ére tervezett szécsényi látogatásakor kerülje el Balassagyarmatot, más határátkelőt válasszon a Bajnai Gordon jelenlegi magyar miniszterelnökkel való tárgyalásának megközelítésére – írta szerdán Robert Ficónak nyílt levelében Balassagyarmat fideszes polgármertere és alpolgármestere.

Medvácz Lajos és Csach Gábor szerint ugyanis a szlovák miniszterelnök Sólyom László Révkomáromból való kitiltásával és a szlovák nyelvtörvény legutóbbi módosításával „durván megsértette Magyarországot”, a szlovákiai magyar kisebbséget, a Magyar-Szlovák egyezményeket és az uniós rendelkezéseket.

Ezért Ficó nemkívánatos személynek nyilvánították Balassagyarmaton, csakúgy mint az 1919-es törvénytelen megszállást elrendelő csehszlovák felelős vezetőket. Durva provokációnak tartja a város, és a Civitas Fortissima iránti tiszteletlenségnek, a diplomáciai szokások lábbal tiprásának tekintik, ha Fico mégis Balassagyarmaton halad át Szécsénybe.

"Ironikusnak szántuk!"

„Az iróniát is használó levéllel tiltakozni akartunk a szlovák nyelvtörvény ellen” – mondta lapunknak Medvácz Lajos. Balassagyarmat polgármestere azt a stílust is felakarta idézni, amelyben a szlovák sajtó és a hatóságok tiltakoztak és érveltek Sólyom László révkomáromi látogatása ellen. „Fogalmunk sincs, hogy Fico milyen útvonalon megy Szécsénybe, így fizikailag nem tudjuk megakadályozni útját, nem tervezünk semmiféle blokádot ellene” – hangoztatta a fideszes városatya.

Medvácz szerint Magyarországot megsértették a nyelvtörvénnyel, és az államfő kitiltásával, amiért a szlovák kormányfő még mindig nem kért bocsánatot, ezért lett személye nem kívánatos a városban. „Nem szlovák, hanem nyelvtörvényellenesek vagyunk. Kitűnőek a kapcsolataink az Ipoly túloldalán lévő településekkel, s nem a csak a magyar, hanem a szlovák polgármesterekkel is” – hangsúlyozta Medvácz. A levélről nem egyeztettek a Fidesz vezetésével.

A Legbátrabb Város címet azért kapta a település, mivel 1919 január 29-én a polgári lakosság a helyi katonasággal együtt kiverte Balassagyarmatról a demarkációs vonalat önhatalmúlag átlépő csehszlovák csapatokat. A szlovák kormányfőt egyébként magánszemélyként bármikor szívesen látják, és még egy fagylaltra is meghívják.

Salgótarján is levelet írt

Balassagyarmat mellett Salgótarján is levélben tiltakozott Fico ellen. Székyné Sztrémi Melinda arra szólította fel a szlovák kormányfőt, hogy kisebbségi komplexusból ne érezzenek gyűlöletet Magyarország és a szlovákiai magyarság iránt. Több példát is ír arról, hogy Szent István szellemiségének megfelelően a térségben milyen jó kapcsolatot építettek ki a magyarok és a szlovákok. Ficótól a polgármester nem kér olyan lehetetlen, hogy például soroljon fel egy szlovák királyt, de azt se várja el a magyaroktól, hogy szó nélkül hagyják a súlyosan kirekesztő, magyarellenes nyelvtörvényt, és Sólyom kitiltását.

„Robert Fico  magánszemélyként vagy hivatalos minőségben a schengeni szabályok szerint bármikor, bárhol átlépheti Magyarország határát, a magyar kormány ezt garantálja, biztosítja számára” – hangoztatta Budai Bernadett. A kormányszóvivő szerint a balassagyarmati polgármester kérése méltatlan, indokolatlan és ugyanazt a rossz szellemet idézi, amelyet Magyarország joggal kifogásolt Sólyom László magyar köztársasági elnök Szlovákiából való kitiltása kapcsán. „A jelenlegi helyzetben szükségtelen a feszültség növelése, az érdemi problémák megoldására és nem hisztériakeltésre van szükség” – mondta Budai.

Szécsényben már készülődnek

Szécsényben a szlovákok és a magyarok közötti kiengesztelődésért imaórát tartanak kedden, amelyre szlovák szerzetesek, papok és hívek is érkeznek. Az eseményt Bajnai Gordon és Robert Fico megbeszélésével egyidőben, délután három órától tartják Beer Miklós váci püspök vezetésével a találkozó helyszínétől néhány percnyire lévő ferences templomban. A Nógrád megyei településen csak délig lesz tanítás a találkozó miatt.

Bajnai javaslatai jó vitaalapot képeznek

A szlovák politológusok szerint Bajnai Gordon Szlovákiában megjelent konkrét javaslatai a szlovák-magyar kapcsolatok javításáért jó vitaalapot teremtettek a szécsényi találkozó előtt – írta a pozsonyi Új Szó. „Nem konfrontatív hangnemben írt, így a szlovákok láthatták, Bajnai konstruktívan áll hozzá a probléma megoldásához” – nyilatkozta a magyar nyelvű napilapnak Grigorij Meseznikov politológus.

Kollégája Miroslav Kusy úgy véli, hogy a szlovák oldalon nincsenek meg annak a feltételei, hogy racionálisan tekintsenek az ilyen típusú felvetésekre. Fico hivatala nem kívánt reagálni a felvetésekre, saját javaslatokkal pedig a találkozóig nem áll elő. Az Új Szónak a szlovák közlekedési tárca azt jelezte, hogy az összes, a magyar miniszterelnök által felvetett híd és út esetében folyamatos egyeztetés zajlik a két fél között. A lap arra emlékeztetett, hogy tavaly Gyurcsány Ferenc és Fico révkomáromi találkozóján az akkori magyar kormányfő is tett konkrét javaslatokat, a szlovák fél azonban azokat is elutasította.

Barrot tanácsai Balázs Péternek

„Az EU igazságügyi biztosa szimpátiával fogadta, és sok tekintetben osztja a magyar véleményt a szlovák nyelvtörvény ügyében” – jelentette ki Brüsszelben Balázs Péter. A külügyminiszter Jacques Barrot-t arra kérte, hogy képviselje is ezt a nézetét.

A francia biztos azt tanácsolta Balázsnak, hogy az ügyben forduljon Magyarország az EU nyelvi sokszínűségért felelős biztosához, a román Leonard Orbanhoz, amit a magyar külügy meg is tesz. Barrot azt is tanácsolta, hogy a magyar fél  az EU-intézmények közül a tagállami kormányokat képviselő Tanácsot a soros svéd elnökség szintjén vonta be a témába. A svéd elnökség az ügyet szoros figyelemmel kíséri, és a rendezés érdekében erkölcsi nyomást gyakorol mindkét országra.

Bajnai Gordon Magyarország Szlovákia Balassagyarmat Robert Fico