Világgazdaság

Gazdasági válság: mi történt ma? Esti összefoglaló

Javított világgazdasági előrejelzésén a német ifw gazdaságkutató, amely szerint a második félévben már a termelés viszonylag erőteljes fellendülésre lehet számítani. A QUAESTOR Magyarországon a növekedés legnagyobb kockázatát a munkanélküliségben látja.

Az ifw idei évre vonatkozó globális GDP-csökkenési prognózisát a korábban kiadott -1,5 százalékról -1,2 százalékra mérsékelte, 2010-re pedig már 2,8 százalékos növekedést jelez előre, a korábbi 2,3 százalék helyett. Javított az eurozóna gazdaságára vonatkozó előrejelzésein is: az idén 3,7 százalékos lehet a GDP-csökkenés, a korábban jelzett 4,3 százalék helyett, jövőre pedig 0,8 százalék 0,4 százalék helyett.

A Moody''s Investors Service szerdán ugyanakkor arról számolt be, hogy a tavalyi szint csaknem ötszörösére, 11 százalék fölé emelkedett augusztusban a nem fizetővé vált adósok aránya a globális vállalati szektorban. A Moody''s azt valószínűsíti, hogy még növekedni fog a nem teljesítővé váló vállalati adósok aránya, amely a prognózis szerint a negyedik negyedévben 12,6 százalékon tetőzik, jövő augusztusra azonban várhatóan meredeken, 4,3 százalékra süllyed.

A magyar szempontjából kiemelkedően fontos Németországban 15 százalékkal nőtt a csődvédelmet kérő cégek száma az első félévben 2008 első feléhez viszonyítva, miközben 2,6 százalékkal csökkent a magáncsődök száma. Január és június között 16.142 vállalat kért csődvédelmet, a magáncsődök száma pedig ennek közel háromszorosa, 48.284 volt.

Az árszínvonal ugyanakkor stabilizálódott augusztusban: a német statisztikai hivatal szerint a fogyasztói árak nem emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest.

Lassult az Csehországban is, ahol augusztusban éves szinten 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, míg az elemzők 0,3 százalékos tizenkét havi drágulást vártak. Az orosz gazdaság Elvira Nabiullina gazdasági miniszter szerint túljutott a mélyponton, júliusban a tőkebefektetések már 0,3 százalékkal nőttek júniushoz képest. Augusztusban nulla volt a havi szintű infláció, ami 2005 augusztusa óta a legalacsonyabb. Az idei hivatalos inflációs várakozás továbbra is mintegy 10,5 százalék.

A román gazdaság Mugur Isarescu, a román központi bank vezetője szerint "V-alakú" növekedésbe kezd a harmadik vagy a negyedik negyedévben. A mindenesetre augusztusban még 6,6 százalékra nőtt a júliusi 6,3 százalékról, amiben szerepet játszott az is, hogy a 20 milliárd eurós áthidaló kölcsön folyósításának feltételei között szerepel a nem hatékonyan működő állami szektor átalakítása is, ami elbocsátásokkal jár.

Az állami szektor foglalkoztatja a román munkaerő közel harmadát. A magyar külkereskedelem többlete a KSH előzetes adatai szerint júliusban 548 millió euró (147 milliárd forint) volt, 972 millió euróval (250 milliárd forinttal) több, mint egy évvel korábban. Az export euróban számolva 18 százalékkal, a behozatal pedig 32 százalékkal csökkent az előző év júliusához képest.

Az MTI által megkérdezett elemzők szerint a külker aktívuma a válság "gyümölcse", ami javítja a gazdaság külső egyensúlyát és az ország megítélését, de a júliusi adatok alapján az is látszik, hogy lassú lesz a kilábalás a válságból. A forint árfolyama szerdán stabil volt, az eurót szerdán délután négy órakor 271,06 forinton jegyezték a kedd délutáni 270,99 forint után. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 305,76 pontos, 1,58 százalékos csökkenéssel, 19.017,99 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 22,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével veszítettek értékükből az előző napi záráshoz képest.

 A magyar kormány szerdán elfogadta a 2010-es költségvetés tervezetét, amely szigorú, takarékos, de néhány területen többletforrást tartalmaz. A közbiztonságra és az egészségügyre több pénz jut, mint idén. Az önkormányzatok támogatása jövőre 4,8 százalékkal kisebb lesz, de kevesebb feladatot és nagyobb gazdálkodási szabadságot kapnak. A jövő évi büdzsé fedezetet ad az adómérséklésre, és még azt is lehetővé teszi, hogy csökkentsék a távhő áfáját.

A költségvetés tervezetét szeptember 11-én nyújtják be a parlamentnek. Kedvező hír, hogy a létszámleépítéssel érintett munkavállalók száma augusztusban csökkent: 39 cég, 2.300 főt érintő csoportos létszámleépítést jelentett be a munkaügyi kirendeltségeken, 1.200 fővel kevesebbet, mint júliusban. Ugyanakkor augusztusban 24.300 új állást jelentettek be a munkáltatók, 3.200-zal - több mint 15 százalékkal - többet, mint az előző hónapban.

A QUAESTOR Magyarországon a növekedés legnagyobb kockázatát a munkanélküliségben látja, a munkanélküliségi ráta akár 11-12 százalékra nőhet szerinte a következő hónapokban.

A növekedés másik kulcstényezőnek a hitelezés beindulását tartja. Előrejelzése szerint a visszaesése az idén várhatóan 6 százalék, az infláció átlagosan 4,8 százalék lesz, az államháztartás hiánya a GDP arányában 4,2 százalékot érhet el. A jegybanki alapkamatot az év végére a mostanival megegyezően 8 százalékra, a euró árfolyamát 280 forintra várják a társaságnál.

Csehország GDP csökkenés Moody's Investors Service