Világgazdaság

Ingyen perelhetnek majd a dolgozók

Még az idén az Országgyűlés elé kerülhet a munkaügyi perek költségviseléséről szóló törvény módosítása, miután a kormányzati oldal és a munkáltatók is támogatták a munkavállalók erre vonatkozó javaslatát az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén pénteken.

A munkaügyi perek esetében a személyi költségmentesség mértéke a mindenkori nemzetgazdasági átlagkereset kétszerese legyen úgy, hogy a megelőző két év adatait veszik alapul – legalább is ezt javasolta Borsik János, a Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke a munkavállalói oldal képviseletében a pénteki Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén. Mivel erre a javaslatra a kormányzati, és a munkáltatói oldal lényegében ellenvetés nélkül rábólintott, még az idén az Országgyűlés elé kerülhet a munkaügyi perek költségviseléséről szóló törvényjavaslat.

Ugyancsak egyetértés övezte a pénteki Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvényjavaslatot is. Ennek egyik lényeges pontja, hogy az egyéni vállalkozók és egyéni cégek tartós esetén legalább 3 év után kedvezményes adózással, legalább 5 év után adómentesen juthatnak hozzá a megtakarítások hozamához.

Szintén változást hoz az európai közösségi jogharmonizációs kötelezettségek teljesítését célzó egyes adótörvények módosítása is. Ez ugyanis lehetővé teszi a cégeknek, hogy adóigazolás bekérésekor ne kelljen az adóhivatalba menniük a dokumentumokért, elég lesz csupán feltenni magukat a köztartozásmentes adatbázisba.

A munkáltatói oldal az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvényjavaslat megvitatása során ugyanakkor felvetette, hogy a cégalapítás könnyítése kapcsán nem látják biztosítottnak a személyes szakképzettség ellenőrzését. A munkáltatói oldal ugyanis úgy véli, a cégalapítás leegyszerűsítésével – miszerint elég csupán az portálon azt bejelenteni – még nagyobb a veszélye a kontárok – vagyis a szakképzettség nélküli vállalkozók – elterjedésének.

munkaügyi perek OÉT egyéni vállalkozó