Világgazdaság

"Megelégeltük a kormány szélhámosságát" – Kőbe vésett elvonás

Súlyos ellentmondás és tagságfelfüggesztés – ez lett az eredménye a pénteki, Kormány–Önkormányzatok Egyeztető Fórumának.

A hét önkormányzati szövetség ugyanis a pénteki egyeztetésen kompromisszum helyett inkább a fórumból való kilépés mellett döntött, mondván, ilyen feltételek mellett nincs értelme a tárgyalásoknak. A lépést azzal indokolták, hogy a szövetségek csak másfél nappal korábban kapták meg a jövő évi elvonásokról szóló pár oldalas munkaanyagot, amelyből szerintük nem derülnek ki a konkrét számok.

Lapunk úgy tudja, az önkormányzati szövetségek – amelyek figyelemfelkeltésnek szánták a fórumból való kilépést – a költségvetés benyújtása előtt nem is ülnek már tárgyalóasztalhoz a kormánnyal. Inkább a képviselőket igyekeznek majd megdolgozni, hogy módosítókkal javítsanak a helyzetükön.

Mindenesetre a nyilatkozatokból úgy tűnt, mintha két külön tárgyaláson lettek volna a felek. Míg ugyanis az önkormányzati szövetségek a tárgyalások felfüggesztését jelentették be, a kormányfő a teremből kijőve a bent elhangzott javaslatát ismételte meg. Azt, hogy egy két-három hétig tartó egyeztetéssorozat vette kezdetét, amelyben az önkormányzati szervezetek vezetőivel megállapodik arról, hogyan lehet a 120 milliárd forintos önkormányzati forráselvonás ellenére rendben tartani az önkormányzatok működését.

„Jelenleg fordítva ülünk a lovon: a kormány a költségvetés elfogadása után akarja az érintettekkel megtárgyalni azt, amit előtte kellett volna” – mondta Molnár Gyula, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

„Megelégeltük a kormány szélhámosságát, ilyen feltétek mellett nincs értelme annak, hogy tárgyaljunk” – kommentálta az eseményeket Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke. Debrecen polgármestere a Szólás szabadsága című műsorban kifejtette: az önkormányzatok, és ő maga is tettek javaslatot arra, hogy hol lehetne megtakarításokat eszközölni. Példaként említette a korlátozási kártalanításokat és a kisajátításokat, ahol ha a 3 évet 6 évre emelnék fel, az évente több, mint 120 milliárdos megtakarításhoz vezetne. Másik ötleteként a 4-es metro projekt és a BKV támogatásának csökkentését javasolta. "Ha a kormány 4 megállónyi pénzzel csökkentené a metró támogatását, már többet takarított volna meg, mint 120 milliárd" - mondta Kósa.

„Egyelőre várjuk a kormány reagálását, biztos vagyok abban, hogy a tárgyalások felfüggesztését ők sem hagyják ennyiben” – mondta el lapunknak Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke. „A hét önkormányzati szervezet szeptember 30-ra, a helyi önkormányzatok napjára meghívja az összes parlamenti képviselőt, hogy utólagos módosító javaslatokkal orvosoljuk a problémát” – vázolta fel a jövőt a Világgazdaság kérdésére Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Mint mondta: semmi értelmét nem látják annak, hogy további tárgyalásokat folytassanak a kormánnyal, mivel a tervezett 120 milliárd forintos elvonás – előzetes tárgyalások vagy egyeztetések nélkül – a kormány részéről már régóta kőbe vésett.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Magyar Faluszövetség Gémesi molnár gyula forrás önkormányzat költségvetés Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Kósa