Világgazdaság

Mindegy, hogy nem kap táppénzt, ha keresőképtelen, nincs felmondás

A rendes felmondás közlésekor fennálló keresőképtelen állapot – függetlenül attól, hogy a munkavállaló kap-e táppénzt vagy sem – az intézkedés jogellenességét alapozza meg – hangsúlyozta a Legfelsőbb Bíróság (LB) az alábbi jogvitában.

A felperes orvosi kezelés alatt állt, amikor a felmondást kézbesítették számára. A perben kiderült, hogy több hónapig beteg volt, táppénzt kapott. Aztán levélben szabadságot kért, de ekkor is kezelésben részesült. Utóbb ismét táppénzes állományban volt, majd hamarosan felgyógyult.

A munkáltatója azonban időközben – amikor a táppénzről szabadságra ment – megszüntette a munkaviszonyát. A felmondásban a cég arra hivatkozott, áttekintette a forgalmát, létszámát, és az eredményesség növelése érdekében vált szükségessé az elküldése.



A munkaügyi bíróság megállapította az intézkedés jogellenességét. Kötelezte a társaságot, hogy fizesse meg az érintettnek az elmaradt jövedelmet, és elrendelte, hogy eredeti munkakörében foglalkoztassa tovább őt. Ítéletének indoklásában kiemelte: a törvény nem csupán a táppénzes időszakra biztosít felmondási védettséget, hanem a keresőképtelenség teljes tartamára. Ezt az LB egyik állásfoglalása is rögzíti.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

IKEA Pénzügyi és gazdasági válság PSZÁF emfesz OTP NMHH A szerkesztő ajánlja keresőképtelenKK - HR szakoldalak IMF Audi Lakossági energiaellátás Költségvetés 2012-2013 Fővárosi Gázművek Zrt. forintárfolyam Alstom AXA Bank Europe Hunvald György Heinczinger István A KSH jelenti MSZP-ügyek Jobbik-ügyek NGTT Deviza- és árupiac KKV aloldal NATO Opel Mol Európai Unió Piacbefolyásoló adatok táppénz felmondás bajnai-csomag infokommunikáció Adórendszer Magyarországon Oszkó Péter Robert Fico