Világgazdaság

Pert indítanak az állam ellen a jogvédők a roma gyerekekért

A roma gyerekek oktatási esélyegyenlőségéért küzdő alapítvány pert indít a magyar állam ellen, mert megelégelte, hogy a törvények ellenére következmények nélkül lehet mindenféle ürügyekkel külön osztályokban és iskolákban oktatni a roma gyerekeket – írja a Népszabadság.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) beperelte a Magyar Államot az egyenlő bánásmód követelményének sorozatos megsértése miatt, és ötvenmillió forint közérdekű bírság megfizetését kéri.

Az alapítvány szerint az oktatási tárca számos eszközzel érvényesíthetné a közoktatási szegregációt tiltó törvényeket, mégsem teszi. Az államnak vannak eszközei: mérésekkel és szakmai ellenőrzésekkel figyelemmel kísérheti az oktatási munka minőségét, és arra is lehetősége van, hogyha törvénysértést észlel, figyelmeztesse az iskolát fenntartó egyházat vagy önkormányzatot.

Arra is módja lenne, hogyha a határidők lejártával a fenntartó még mindig törvényt sért és továbbra is elkülöníti a roma gyerekeket, akkor pert indítson az iskola működéséért felelős intézmény ellen.

Az állam ellen indított per előzményéről az alapítvány vezetője a Népszabadságnak elmondta: 2003-ban a kormány hozott egy sor jogszabályt az iskolai szegregáció felszámolására. Azóta a helyzet nem javult, inkább csak romlott. Mohácsi Erzsébet, az alapítvány vezetője hozzátette: az esélyegyenlőségi törvényt olyan szocialista polgármesterek is megszavazták, akik a saját településükön fenntartóként sértik meg a jogszabályt

szegregáció per roma Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány oktatás bírság jogvédő CFCF