Nem volt szerencsés a magyar külügyminiszternek az a nyilatkozata, amelyben arról beszélt, hogy Magyarországnak európai modorra kell tanítani Szlovákiát - mondta az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Tölgyessy Péter.

Az alkotmányjogász nem is igazán érti Balázs Péter szándékát, azt mondja, ha a nyilatkozat megjelenése nem egy egyszerű malőr volt, akkor leginkább a magyar politika egy rosszul sikerült kontrázásáról lehet szó, aminek valamiféle belpolitikai előnyszerzés lehetett a célja.

Tölgyessy szerint a rendkívül népszerű szlovák kormány politikájának lételeme a magyarellenesség, így kizárt, hogy Pozsony bocsánatot kérne a magyar államfő kitiltása miatt, vagy visszavonná a nyelvtörvényt. Ráadásul az EBESZ-főbiztos ajánlásait a szlovákok értelmezhetik úgy, hogy a norvég diplomata döntően mellettük áll, és legfeljebb egy kisebbségi nyelvtörvényt látna még jónak. 



Tölgyessy úgy látja, az ideális megoldás a Dél-Tirol példája lehetne, ahol mindenki beszél olaszul és németül , de nyilvánvaló, hogy ettől még nagyon messze vagyunk, a közeledésnek pedig nyoma sincs.