Világgazdaság

Újra 1000 dollár az arany - az inflációs félelem hajtja fel az árat

Féléves rekordra drágult és átlépte a lélektani 1000 dolláros küszöböt az arany. Elemzők arra számítanak, hogy tovább emelkedhet a nemesfém jegyzése, év végére 1100 dollárba kerülhet egy uncia. Ugyanakkor a fizikai kereslet alig bővül, vagyis ha változás áll be a globális piaci hangulatban, jelentős korrekcióba is kezdhet az árfolyam.

 Az arany azonnali szállításának árfolyama 1002,73 dollárig emelkedett a keddi kereskedésben, míg a decemberi szállításért 1004,70 dollárt kértek. Idén 14 százalékot drágult eddig a nemesfém, és várhatóan az idei lesz a kilencedik év, hogy nem veszít értékéből. Az arany utoljára február 20-án járt ezen az árfolyam szinten, majd ezt követően rohamos zuhanásba kezdett: áprilisra 865 dollárig süllyedt a jegyzés.

Az elemzők egyöntetű véleménye szerint a mostani menetet az egyre élesedő inflációs félelem generálja, elsősorban a magas amerikai államháztartási hiány miatt fellépő dollár gyengülés. A dollár index – amely tipikusan ellentétes irányban szokott mozogni az arany árfolyamával – idén eddig 4,2 százalékot gyengült.

„A befektetőknek nincs más lehetősége az kivédésére, mint hogy aranyba szálljanak” – véli Hwang Il Doo, a dél-koreai KEB Futures elemzője. Szerinte a nemesfém idén tovább drágul, ugyanis egyre nagyobb számban vásárolnak indiai és kínai befektetők. Kínában például a második félévben 6 százalékkal nőtt az arany eladása – áll a World Gold Council jelentésében.

„A piacban benne van az erő a további emelkedésre” – mondja Ellison Chu, a Standard Bank Asia szakértője, aki szintén a dollárt nevezi meg leginkább okolhatónak az arany raliért. Ennél is továbbmegy Jim Slater, aki szerint olyan mértéket ölt a válság enyhítésére nyomott pénz mennyisége, hogy akár hiperinfláció is kibontakozhat.

Mások szerint korrigálni fog a jegyzés: Andrey Kryuchenkov, a VTB Capital elemzője szkeptikus a rali fenntarthatóságával kapcsolatban, „a mostani drágulás vége fájdalmas kijózanodás lehet” – mondja.

Az aranyénál is jelentősebb dráguláson esett át az idén a legtöbb nemesfém. A rekorder a palládium, amely a magára lelő ipari felhasználásnak köszönhetően 57 százalékot drágult az idén: jelenleg 293,25 dollárba kerül egy uncia. A platina ma 0,6 százalékot drágult 1267,50 dollárra unciánként, idei drágulása: 36 százalék, míg az ezüst árfolyama 2,3 százalékot emelkedett 16,705 dollárra. Idén 46 százalékot drágult az ezüst.

„A globális olajpiac jó formában van” – ezt már a szaudi olajminiszter: Ali al-Naimi nyilatkozta a holnap kezdődő bécsi rendes OPEC ülés előtt. Elemzők ebből és az ezekből hasonló nyilatkozatokból azt olvassák ki, hogy a világkitermelés 40 százalékáért felelős szervezet tartja a napi 24,845 millió hordónyi kvótát. A kőolaj ára ma 69 dollár fölé drágult hordónként a tengerentúlon, míg az európai brent ára 2 százalékkal ment fel 67,76 dollárra. „Az OPEC találkozónak nincs jelentősége a piacra – mondja Tobias Merath, a Credit Suisse elemzője.” „Inkább a gyenge dollárt látjuk, mint ami felhajtja az árupiaci árakat – teszi hozzá Hannes Loacker, a Raiffeisen Zentralbank bécsi szakértője. Az amerikai deviza ma tovább gyengült az euróval szemben, az árfolyam 1,4432-es szintig emelkedett.

arany palládium kőolaj ezüst platina Andrey Kryuchenkov Ellison Chu VTB Capital