Világgazdaság

16 milliós autók építését támogatja az adófizetők pénzéből az USA

A Tesla és a Fisker Automative 1 milliárd dolláros kedvezményes hitelt kap környezetbarát autók kifejlesztésére.

Henry Fisker szerint a Fisker Karma a jövő autója. A cég tulajdonosa, aki korábban az Aston Martin tervezőjeként dolgozott, úgy gondolja, hogy a modell bebizonyítja majd: lehetséges környezetbarát autót építeni úgy, hogy nem áldozzák fel a vezetéshez kapcsolódó érzelmi kötődést.

A cég jövő év elején mutatja be a Karmát, amihez 528 milliárd dollárnyi államilag garantált, kedvező kamatozású hitelt kap Washingtontól – írja a TIME. A tervezett roadster a benzinüzemet és a lítium-ion akkumulátorokat kombinálja és ára 89 900 dollár, azaz több mint 16 millió forint lesz.

Az amerikai energiaügyi minisztérium emellett 425 milliárd dollárt ígért a Teslának. A cég eddig 70, tisztán elektromos üzemű autót adott el olyan sztároknak, mint Leonardo DiCaprio, egyenként 109 ezer dollárért (19,8 millió forint).

A lap szerint a támogatások odaítélésekor a környezetbarát technológia alkalmazása mellett az sem mindegy, milyen politikai hátszéllel rendelkeznek az adott cég vezetői. A Tesla 37 éves vezére, a PayPal létrehozásával és eladásával keresett vagyonokat. Barátai között olyan befolyásos demokrata politikusok találhatóak, mint Nancy Pelosi házelnök. A Fisker tulajdonosai között pedig a Szílicium-völgy egyik legsikeresebb kockázati tőke cége is megtalálható, a leiner Perkins Caufield & Byers egyik partnere Al Gore.

Bankmentő csomag Gore Egészségbiztosítás BÉT - Napi események MKB Bank Lendvai Ildikó GVH-ügyek elemzések - Gazdaság és Pénzügy elektromos Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság kutatás Bajnai Gordon Környezetvédelem - Globalizáció A szerkesztő ajánlja ÁNTSZ Cégjog BKV Vállalati jelentések Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam Felmérések influenza autóipar Török Ádám Elemzői vélemények Hitelek: lakás oktatás Lukoil autó gyógyszeripar A KSH jelenti repülés Reklám és Média Fisker Részvénypiacok A szociális és adórendszer átalakítása MSZP-ügyek fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac A munka világa fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció Székely Tamás Mol Botrányok a politikában Vaskerék Egyesült Államok Leonardo DiCaprioAutók EU aloldal Korábbi konferenciák Tudomány - Kultúra ingatlanpiac Bajnai Gordon kormányfő lett bajnai-csomag MÁV Alistair Darling Tesla infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek Oszkó Péter Kopint-Tárki