Világgazdaság

A kisvállalatokat is védenék az etikai kódexxel

A banki magatartási kódexhez sorra csatlakoznak az intézmények – kiterjesztése is napirendre került

Már felvette a kapcsolatot a Magyar Bankszövetség és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökeivel a bankokra vonatkozó magatartási kódex kiterjesztésének ügyében Futó Péter. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke szerint ugyanis a kódexet a vállalatok – köztük a kkv-k –, továbbá a projektek finanszírozására is ki kellene terjeszteni. Futó ezt a közelmúltban Zalakaroson, az idei közgazdász-vándorgyűlésen vetette fel.

A válság kirobbanása óta sokszor előfordul, hogy a vállalatok, vállalkozások önhibájukon kívül kerülnek csődhelyzetbe, ezért gyakran a bankok a felelősek – indokolta lapunknak a felvetést Futó. Ugyanis a pénzintézetek olykor még a sikeres vállalatok hiteleit sem hosszabbítják meg, mivel megítélésük szerint a cég iparága s így a folyósítása is kockázatos. Ugyanakkor a bankoknak sem érdekük, hogy tönkremenjenek a vállalatok, így bízik abban, hogy felvetése nem süket fülekre talál majd – tette hozzá.

Míg az MGYOSZ elnöke kibővítené, addig a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) inkább szigorítaná a banki magatartási kódexet. Közleményük szerint a hatékonysága esetenként nem biztosított, hiszen a már bajban lévő fogyasztókon nem segít. Több olyan rendelkezést is tartalmaz, amely a későbbi hitelfelvevőknek segíthet, ugyanakkor nem biztosított a hatékony érvényesülése.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Somogyi Zoltán Lendvai Ildikó Kósa Lajos A szerkesztő ajánlja Kökény Mihály ERSTE Alapkezelő Zrt. oracle zuschlag jános Költségvetés 2012-2013 bankokCashline Kft etikai kódex Federal Reserve - Fed GfK Demszky Gábor futó péter Magyar Telekom Nyrt. banki kódex bajnai-csomag