Világgazdaság

Izgalmas napok előtt állunk – Színt vallanak a bankok

Banki színvallásra kerül sor a héten. Igazán izgalmas napoknak nézünk elébe, hisz az amerikai gyorsjelentési szezon sokat várt szereplőire, a nagybankokra szegeződik a figyelem – írja a Cashline.

Szerdán a JP Morgan nyitja a sort, csütörtökön a Citigroup és a Goldman Sachs duó próbálja még fényesebb színben feltűntetni számait, péntekre pedig a Bank of America és General Electric jelentkezett be folytatni a sort. Ha az eddig tendencia nem szakad meg, akkor jobbnál jobb negyedéves számok kerülhetnek a címlapokra (kivéve a Citi esetében, ahol még mindig mínuszos sorokat várnak az elemzők), ami nem is lenne meglepő, hisz a kereskedési üzletág újfent onthatta a pénzt az elmúlt negyedév piaci ralijában.

Más kérdés, hogy más kézzel fogható teljesítményt és a jövőbeli működést pozitívabban befolyásoló tényt nem igazán tudnak közzétenni a bankok, hisz a normál pénzintézeti tevékenység akadozik, ugyanolyan állapotban van, mint a reálgazdaság többi része, ami megszenvedi a válságot.

Kolumbusz napja van ma az USA-ban, ennek megfelelően számos intézmény, köztük bankok, állami hivatalok vannak zárva, de a tőzsdei kereskedés zavartalanul folyik, maximum kisebb likviditással. Holnaptól újra helyreáll a rend.

Meghosszabbította a Mol és a CEZ a korábbi opciós szerződésük lejáratát, így az a korábbi 2011 januárhoz képest 2014 januárra változott. A szerződést még 2007 decemberében kötötte a két fél, amelynek keretében a Mol 7,68 millió darab részvényét adta el a CEZ-nek, valamint ugyanerre a csomagra vételi opciót vásárolt 20,000 forintnak megfelelő eurós árfolyamon.

Mind a régi, mind az új opció amerikai típusú, vagyis a futamidő alatt bármikor lehívhatóak. Becsléseink szerint a régi opció piaci értéke legalább 600, míg az új opció értéke legalább 3,000 forint, bár a most megkötött szerződés szerint az új opció díját félévente felülvizsgálják. A történet alapvetően semleges a Mol szempontjából, bár a CEZ továbbra is baráti kéznek tekinthető a Mol szempontjából.

Autók Johnson & Johnson Gordon Brown Goldman Sachs sun microsystems A szerkesztő ajánlja Cégjog Avarkeszi Dezső IMF JP Morgan CEZMOL Vámosi Nagy Szabolcs Joseph Stiglitz Omninvest RFV Nyrt. autóipar Citigroup General Motors kutatás-fejlesztés Részvénypiacok Felcsuti Péter MSZP-ügyek Ipsos CB Richard Ellis Demszky Gábor Wall Street General Electric Mol MGYOSZ Fővárosi ügyek ERSTE AG Bajnai Gordon kormányfő lett Gazprom kgfb mtv Media Markt Bank of America