Világgazdaság

Oszkóék pesszimistábban tervezték a költségvetést

A kormány az átlagosnál pesszimistább forgatókönyv alapján tervezte a költségvetést, éppen ezért a megszokottnál nagyobb tartalékokat halmozott fel a jövő évi költségvetés törvényjavaslatában - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában.

Oszkó Péter hangsúlyozta: a stabilitási tartalék mintegy 20 milliárd forinttal 98,6 milliárd forintra, az általános tartalék 10 milliárd forinttal 57 milliárd forintra emelkedik, míg az új jogcímen jelentkező kamatkockázati tartalék 50 milliárd forintot tesz ki jövőre.

A magasabb tartalékképzésre azért is szükség volt, mert a kabinet az elmúlt évek gyakorlatánál lényegesen hamarabb terjesztette be a büdzsé tervezetét, így számos esetben nem maradt elég idő a szakmai egyeztetések elvégzésére - fejtette ki a tárcavezető.

A pénzügyminiszter ennek alátámasztására az ellenzék nyomására utólag megemelt gyermekétkeztetési támogatás példáját hozta fel. Szavai szerint mivel nehezen tudták megbecsülni a tanulók létszámát, a helyes összeget sem tudták elsőre pontosan meghatározni.

Oszkó Péter megjegyezte: az Európai Bizottság tárgyalóbizottsága ezen a héten érkezik Budapestre, a magyar kormány két hét múlva pedig kész közös sajtótájékoztatón is megerősíteni, hogy Magyarország továbbra is képes tartani a jövő évi államháztartási hiánycélt.

Richter Gedeon Nyrt. BÉT - Napi események Opel Magyarország Járműgyártó Kft. Oszkó Cashline Kft Európai BizottságVOSZ Magna Magyar Telekom Nyrt. költségvetés 2010