Világgazdaság

Adószám felfüggesztés - Minden, amit tudni érdemes

Az adószám felfüggesztésének ideje fekete időszak az érintett társaság számára, mivel áfa-bevallásaiban adót sem levonni, sem visszaigényelni nem tud. A vasszigor teljes, a korábbi időszakok görgetett levonható áfája sem vehető figyelembe, illetve a folyamatban lévő kiutalásokat is leállítja az adóhatóság.

Az adószám felfüggesztés külső érintettje (vevője) esetében az adólevonási jogot nem befolyásolja, hogy a számla kiállítójának adószámát felfüggesztették. A számla befogadójának csupán arra kell figyelnie, hogy a befogadott számla áfája levonható legyen, a számla a vevő nevére szóljon, s hiteles legyen.

Az érintett társaság helyzete komplikáltabb, az adószám felfüggesztésének ideje "fekete időszak, mivel az ez alatt benyújtott áfa-bevallásokban adót sem levonni, sem visszaigényelni nem tud a társaság. A régebbi, de még be nem vallott beszerzési számláinak áfája sem vonható le az adószám felfüggesztése alatti időszakban. A vasszigor teljes, a korábbi időszakok görgetett levonható áfája sem vehető figyelembe, illetve a folyamatban lévő kiutalásokat is leállítja az adóhatóság - összegezte Hegedüs Sándor, az RSM DTM Hungary adópartnere.

A felfüggesztés ideje alatt benyújtott bevallásokban a teljes fizetendő adót meg kell fizetni, nincsenek csökkentő tételek. Ha a társaság szerencsésen túlesik a felfüggesztésen, tehát határozatot hoznak a felfüggesztés megszüntetéséről, s nem törlik az adószámát, akkor soron következő bevallásában már szerepeltethet levonható adót, illetve előző időszakról áthozott csökkentő tételt, azonban visszaigényelhető az első bevallásban még nem szerepeltethető. Természetesen, ha törlik a vállalkozás adószámát, a levonási jog is elenyészik.

A szankció akkor alkalmazható, ha a cég nem elérhető a hatóság számára, a levelek a címzett elérhetetlensége miatt visszajönnek, a cég nem lelhető fel a székhelyén, képviselőjét az adóhatósághoz nem jelentették be, vagy nem érhető utol a megadott elérhetőségeken. Ugyanilyen eredményre vezet, ha a cég bevallásai egy évnél hosszabb ideje nincsenek benyújtva, vagy a bevallott adót több mint egy éve nem fizették be. Az adószámot akkor is felfüggesztik, amikor a 60 napos üzletlezárást, a tevékenység 60 napos felfüggesztését másodízben rendelik el. Végül, az elektronikus beszámoló közzétételének elmulasztása is az adószám felfüggesztését vonja maga után, így erre fokozottan érdemes figyelni 2010-ben.

Amennyiben a felfüggesztés oka a társaság elérhetetlensége, az adóhatóság törvényességi felügyeleti eljárást, illetve a cég megszüntetése iránti eljárást kezdeményez. Az adószám felfüggesztéséről szóló határozat ellen 15 napon belül lehet fellebbezni – ilyenkor az adóhatóság megvizsgálja, megszűnt-e a felfüggesztés oka. Ha bizonyítást nyer, hogy az adószám újraaktivizálásának nincs törvényi akadálya, az adóhatóság megszünteti az adószám felfüggesztését. Kérelem hiányában a felfüggesztő határozat jogerőre emelkedése után legkésőbb 30 nappal az adóhatóság törli az adószámot - ez alól csak a felszámolás vagy végelszámolás alatt álló cégek kivételek. A törlő határozat ellen a közléstől számított nyolc napon belül lehet fellebbezni, mely már az utolsó esély.

Autók BÉT - Napi események elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság Pályázati forródrót 2010 kutatás felfüggeszt Politikai közvélemény-kutatások Környezetvédelem - Globalizáció A szerkesztő ajánlja BKV Vállalati jelentések Nyugdíjkérdés Magyarországon forintárfolyam Orbán Viktor Király Júlia Felmérések autóipar RSM DTM áfa Elemzői vélemények Hitelek: lakás Bűnügyek katasztrófák országgyűlési választások 2010 oktatás autó Simor András adóhatóság repülés Reklám és Média Részvénypiacok csökkentő tétel SZDSZ-ügyek fogyasztási cikkek A munka világa fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac visszaigényel IMF-megállapodás adó fellebbezésAdórendszer Magyarországon Befektetési lehetőségek Mol Botrányok a politikában Európai Unió Egyesült Államok APEH biztosítás Tudomány - Kultúra ingatlanpiac MÁV adószám levonás Alistair Darling infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon tömegközlekedés