Világgazdaság

Csaba László: Nem ígért csodát a kormány, és nem is csinált

Kisebbségben lévő, és a társadalmi fölhatalmazást is nélkülöző kormánytól csodákat várni nem lehetett, és a javára írhatjuk, hogy nem is ígért ilyesmit – írja Csaba László közgazdász a Figyelő hetilapban.

Csaba László szerint a külföldi befektetők bizalmának visszaszerzésére jó dolog, ugyanakkor a hiány fenntarthatóságát meghatározó államadósság GDP-hez viszonyított aránya elérte a kilencvenes évek közepi szintet.

Szerinte az íróasztal mellől, külön tételes átvizsgálás nélkül aligha tudna bárki teljes körű és valós számot képes megadni a 2010-es hiány valós léptékéről.

A jegybank elemzésében a kormányzati 3,8 százalék fölött szereplő 2,7 százaléknyi többlethiány-lehetőség nem tartalmazza a bizonytalansági tényezőket, sem pedig a költségvetés különféle sorain elrejtett feszültségpontokat - írja a hetilapban.

Csaba szerint a javulásnak nincs más útja, mint az exportvezérelt növekedési pályájára való visszaállás. Ezt a visszaállást nehezítheti, ha a társadalmi és gazdasági bizalom törékeny alapokra épül, a következő kormány egyik fő feladata a bizalom és a hitelesség helyreállítása lesz.

 

További feladat lesz az euró bevezetése és az állami vállalatok rendbetétele, valamint a közteherszint csökkentése és a jogállamiság erősítése terén. Akár a tervezettnél nagyobb hiány mellett, már ha az átmeneti és jó célokat szolgál.

 

Autók sztrájk KSH Pénzügyi és gazdasági válság Pioneer Alapkezelő Zrt. infrastruktúra-fejlesztés Magyar Tudományos Akadémia 2010 kutatás OTP büdzséKöltségvetés 2012-2013 vona gábor A szerkesztő ajánlja Audi Vállalati jelentések Lakossági energiaellátás Nyugdíjkérdés Magyarországon Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam autóipar AXA Bank Europe General Motors oktatás repülés A szociális és adórendszer átalakítása MSZP-ügyek költségvetési hiány Karrierklub Élelmiszerpiac Timothy Geithner A munka világa fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Microsoft Szakszervezet - Érdekképviselet bizalom Mol Botrányok a politikában Lidl oep MDF-ügyek Piacbefolyásoló adatok Tudomány - Kultúra MÁV JPMorgan Egészségügy - Gyógyítás MFB Volánbusz Zrt. Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon Gráf József tömegközlekedés