Világgazdaság

Kaliforniában legális lehet a marihuána

Az Egyesült Államok feladni látszik az eddigi szigorú kábítószer-tilalmat. Kalifornia állam már csak egy törvényhozási szavazásra áll attól, hogy felnőttek számára lehetővé váljon a marihuána fogyasztása és termelése. A törvényjavaslat nagy vitát kavart már eddig is, és biztosan nincs vége - tudósít az MR1 Kossuth Rádió.

Fontos csatát nyertek a könnyűdrogok legalizálásának támogatói az Egyesült Államokban - írja az mr1-kossuth.hu. A kaliforniai törvényhozás közbiztonsági bizottsága áldását adta egy San Franciscó-i demokrata képviselő törvényjavaslatára, aki 21 év fölöttiek számára engedélyezné a marihuána fogyasztását. Az érvek között nagy súllyal szerepelt, hogy unciánként 50 dollár adóval sújtanák a kábítószer fogyasztását, ami milliárdos bevétel az államnak.

Az ellenzők szerint ez nem lehet elegendő indok a kábítószerek leggyengébb fajtájának elfogadására. Szerintük egy ilyen lépés jóval olcsóbbá tenné a kemény drogokat is. A kaliforniai drogtörvény mellett furcsa mód több rendőr és bíró is felsorakozott, mondván, az eddigi drogpolitika, a tiltás kudarcot vallott. Közéjük tartozik Jim Gray, Kalifornia állam tavaly nyugállományba vonult egyik főbírója. Ő úgy látja, paradox módon a felnőttek számára legálissá tett marihuána segítene eltávolítani a gyerekeket a kábítószertől.

„A gyerekek egyszerűbben tudnak marihuánát vásárolni, mint alkoholt. Miért? Mert az alkohol-kereskedelem a kormány által szabályozott és ellenőrzött, míg az illegális marihuána-kereskedelmet a drogkereskedők tartják kezükben, ők pedig nem ellenőrzik vásárlóik életkorát és személyazonosságát.”

Jim Gray a dohányzást hozta fel példának: nem tiltották be, de törvényekkel szabályozták a reklámozását és a vásárlását, vagyis tudatosították az emberekben, hogy az egészségük a tét, és az eredmény: Kaliforniában tíz év alatt felére csökkent a dohányosok száma.

A legalizálást ellenzők legkomolyabb érve az, hogy Kalifornia államnak nincs joga ilyen törvényt hozni, mert a szövetségi törvényt írná felül. Jim Gray szerint viszont a szövetségi kormány szabályai erre egyáltalán nem térnek ki. Ő úgy gondolja, hogy hasonlóan a marihuána gyógyászati célú felhasználásához, amelyre már a washingtoni kormány is igent mond, az általános engedélyezés is el fog terjedni mindenütt, Kalifornia lesz a példa a többi állam számára.

A másik bírálat, hogy az engedélyezés rossz üzenet a gyerekek számára. De a volt főbíró szerint sok fiatal csak azért szív marihuánát, mert tiltott, tehát ha törvényesítik a fogyasztás szabályait, és a gyerekek számára megnehezítjük a hozzáférést, akkor végső soron unalmassá válik.
 

Világgazdaság Online/MR1- Kossuth Rádió-->

marihuána legalizáció könnyűdrogok legalizálás