Világgazdaság

Egyre hosszabbak az ügyletek

Tranzakciók. Tavaly még mélyponton volt ugyan a vállalatfelvásárlások és -fúziók (M&A) piaca, ám egybecsengő szakmai vélemények szerint az idén megfordul a trend, s megindul a fellendülés.

Ez részben annak is köszönhető, hogy ha lassan is, de kezdenek megnyílni a finanszírozási csatornák. Itthon és a régióban azonban az aktivitás jócskán elmarad a világ fejlettebb részén tapasztalttól.
Az elmúlt évet összegző kutatások szerint a befektetők óvatosabbak, bizalmatlanabbak lettek, csökkent a kockázatvállalási hajlandóságuk. A PricewaterhouseCoopers (PwC) elemzése – ez a tavalyi harmadik negyedévet vette górcső alá – érdekes jelenségre mutat rá: amíg egy évvel korábban a vásárlók hozzávetőleg háromnegyede volt külföldi, addig arányuk 60, illetve 30 százalékra csökkent 2009 második és harmadik negyedévében. Ezzel párhuzamosan viszont a harmadik negyedben megugrott a hazai befektetők által végrehajtott tranzakciók aránya és száma.

A PwC szerint ez elsősorban a multinacionális vállalatok racionalizálási törekvéseihez köthető: hazai működési egységeiket részben vagy teljes mértékben helyi befektetőknek, esetenként korábbi cégvezetőknek vagy tulajdonosoknak értékesítik.
Az Invescom Corporate Finance (ICF) elemzője, Cseh Tamás azt is az elmúlt évet jellemző magatartások közé sorolja, hogy a cégek a nagyobb hatékonyság elérése érdekében igyekeztek leválasztani szükségtelen kapacitásaikat, üzletrészeiket. A tanácsadó társaság felmérése szerint tavaly összesen 1100 milliárd forintot tett ki a hazai tranzakciók értéke, 200 milliárddal kevesebbet, mint az előző évben. De a visszaesés valójában jóval drasztikusabb volt. A Mol–Szurgutnyeftyegaz-féle, 392 milliárd forint összértékű tranzakció nélkül ugyanis csak 700 milliárd forintot ért el a tavalyi értékesítések összege. Az ügyletek száma pedig 180-ról 121-re csökkent.
Az M&A International, amely az egész világra kiterjesztve végezte el a cégfelvásárlásokkal, -fúziókkal kapcsolatos tendenciák vizsgálatát, arra mutatott rá, hogy a válság hatására tavaly az első negyedévben nagyon alacsony M&A-aktivitás volt tapasztalható. A középméretű M&A-ügyletekre szakosodott tanácsadók vezető nemzetközi szövetsége szerint a tranzakciók lezárásához szükséges idő egyre hosszabbá válik. Vélhetően ez is közrejátszott abban, hogy a tényleges M&A-aktivitás csak szerényen növekedett 2009 negyedik negyedévében.
A régiót értékelve Nagy Kálmán, az M&A International egyetlen magyar tagja, a Concorde vállalati pénzügyek divíziójának ügyvezető igazgatója lapunknak megjegyezte: „A kelet-közép-európai régió körülbelül féléves lemaradásban van a többihez képest, ez alapján még beletelik egy kis időbe, míg valódi növekedést láthatunk.” Elismerte ugyan, hogy az elmúlt időszakban kissé felfelé mozdult az aktivitás, de még mindig alacsonynak számít. A magyarországi helyzetről Nagy Kálmán elmondta, hogy az elmúlt év első felében az M&A-piac gyakorlatilag nem létezett nálunk, a vevők óvatossága, a hitellehetőségek beszűkülése, a bizonytalan helyzet miatt befagytak az ügyletek.
Erre az évre már javuló tendenciákat jósolnak az elemzők, de ami a magyarországi piacot illeti, már korántsem jellemző a túlzott optimizmus. A PwC szerint ugyan az elmúlt időszakban sok vonzó felvásárlási célpont került a piacra, de jellemző marad a tárgyalások elhúzódása – nem utolsósorban a felek kisebb kompromisszumkészsége miatt. Várhatóan a nagy multinacionális vállalatok folytatják működésük racionalizálását, eközben értékesíthetik hazai termelőüzemeiket. A PwC előrejelzése alapján az üzletkötési aktivitás a tavalyi szint alatt marad, hacsak nem csökken jelentősen az eladók és a vevők közötti árazási különbség, s nem válik egyszerűbbé a finanszírozási forráshoz jutás. Néhány nagy tranzakció mellett sok kisebb, 10 millió euró alatti felvásárlásra számít a társaság.
Az Invescom Corporate Finance szerint lassan mérséklődik a bizonytalanság és nő a befektetői érdeklődés. A cég várakozásai alapján a térségbe módjával ugyan, de visszatérnek az akvizíciós hitelek. Cseh Tamás szerint a jelenlegi helyzetben, amikor több szektorban is erősen nyomottak az árak, kiváló lehetőség kínálkozik a vásárlásra a tőkeerős befektetők számára, a likviditási gondokkal küzdő vállalatok pedig kihasználhatják a tőkebevonási lehetőségeket.
Nagy Kálmán is úgy véli, az idén már kezd magához térni hibernált állapotából a magyarországi piac. A Concorde ügyvezető igazgatója szerint újraindulnak a korábban megfeneklett ügyletek, folytatódnak a félbehagyott párbeszédek, élénkül a vevői érdeklődés. Mindez a válságot megelőző időszakot idézi. „Az idén követhetjük a fejlett piacokon már tapasztalható fellendülést” – tette hozzá.



Előretörnek az online üzletek

A PwC felmérése szerint tavaly a média tartósan intenzív M&A-tevékenységet mutatott. A felvásárlási célpontok nagy részét az online üzletek képviselték.

A tranzakciók mozgatórugóit a társaság abban látja, hogy a hagyományos médiavállalatok igyekeznek megerősíteni online jelenlétüket, az online médiacégek pedig portfóliójuk konszolidálására törekednek versenytársaik vagy kiegészítő szolgáltatást nyújtó vállalatok felvásárlásával.

Ez a tendencia az idén is folytatódik.


A tranzakciók mozgatórugóit a társaság abban látja, hogy a hagyományos médiavállalatok igyekeznek megerősíteni online jelenlétüket, az online médiacégek pedig portfóliójuk konszolidálására törekednek versenytársaik vagy kiegészítő szolgáltatást nyújtó vállalatok felvásárlásával.

Ez a tendencia az idén is folytatódik.

Egyre hosszabbak az ügyletek -->

Richter Gedeon Nyrt. BÉT - Napi események 2010 A szerkesztő ajánlja fúziók Orbán Viktor Nouriel Roubini Elemzői vélemények cégfelvásárlások adó Európai Unió bajnai-csomag MagyarországBank of America Equilor