Világgazdaság

Kevésbé borúlátók a cégek

Mérsékelten, de javultak a hazai vállalatok üzleti várakozásai. Az Ecostat januári, nagyvállalati top 100 konjunktúraindexének értéke 71,8 százalék, a kis- és középvállalatok mutatója 67,8 százalék lett. Az előző hónaphoz képest a nagy cégek bizalmi indexe több mint három, a kkv-ké hét százalékponttal emelkedett az előző havi csökkenést követően.

A top 100-hoz tartozó cégek bő negyede növelte termelését januárban. Bár 30 százalékuknál még csökkenés volt, ebben a hónapban már csak 27 százalék számít erre. Az előző hónapokban tapasztaltnál derűlátóbbak a várakozások a belföldi kereslet növekedését illetően (21 százalék feltételezi ezt, 58 százalék nem vár változást). Külföldi relációban viszonylag stabil és magas szintű a cégek optimizmusa, az exportpiacok keresletének bővülését 32 százalékuk várja, piacszűküléstől 22 százalékuk tart. Hazai piacain versenypozíciója javulását a nagyvállalatok 22 százaléka reméli, külföldi versenyképességük 30 százalékuknál lehet kedvezőbb. Több mint felük a foglalkoztatási szintje rövid távú fenntartásában érdekelt, 3 százalékuk jelentősebb, 15 százalékuk kismértékű létszámbővítést tart elképzelhetőnek.

A kis- és középvállalatok viszszajelzése szerint a következő negyedévben 25 százalékuknál nőhet a teljesítmény; visszaeséssel április végéig a kkv-k 29 százaléka kalkulál, jóval szűkebb kör, mint az előző két hónapban. A kkv-k határokon belüli versenyképessége rövid távon 68 százalékuknál stabil marad, gyengülő versenyképességgel 14 százalékuk számol. A külföldi piacképesség 65 százalékuknál valószínűleg nem változik, javuló versenypozíciót remél minden ötödik vállalkozás. VG

IKEA Lakberendezési Kft.