Világgazdaság

Orbán rendet teremtene az oligarchák után

A gazdaság ismételt felépítése, munka, család, otthon megbecsülése, szociális biztonság létrehozása, földek védelme, munkahelyteremtés - Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt szerint ezek a következő kormány feladatai. A Fidesz elnöke úgy véli, ha ők kerülnek kormányzási pozícióba, minderre sor is kerülhet. Az origo és a virgo kísérleti alkalmazása révén Ön is követheti, kommentálhatja a Fidesz elnökének beszédét, akár itt, akár a Twitteren.

Orbán Viktor évértékelő kampánybeszédében erős államot, jó kormányzást, rendet, és az emberek érdekeiért létező gazdasági rendszert ígért hatalomra jutásuk esetén. A Fidesz elnöke a kiábrándult szocialista szavazók mellett számít a jobbikos szavazókra is.

Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting szakértője szerint az kérdés, hogy a pártelnök beszéde az eddigi irányvonalat viszi-e tovább vagy új irányt szab a kampánynak. Szomszéd szerint nem lesz változás az eddigi irányban.

Most Balog Zoltán képviselő beszél. A héten 80 éves Csoóri Sándor megérkezését tapssal köszöntötte a szónok és a résztvevők is.

"Véletlen nem létezik" - kezdte országértékelő beszédét Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és egyben miniszterelnök-jelöltje, aki egy Emerson Lake&Palmer dalszövegből (A Hand of Truth címűből, itt meg is hallgathatja - Apróság, de a szám az 1994-es In the hot Seat album nyitódala - A szerk.) vett idézettel folytatta beszédét. A pártelnök szerint neki egyetlen üzenetet kiált a mai Magyarország: Változtass.

"Ma gyengének látnak minket, aminek a gyenge kormányzás az oka. Az erőtlen vezetőket és a gyenge országokat sehol sem tisztelik. Itt az ideje, hogy Magyarországnak erős kormánya legyen. Olyan erős vezetésre van szükség, amely képes dönteni - emelte ki Orbán Viktor.

A pártelnök szerint 2009-ben új világ született, amely leszámolt azzal az illúzióval, hogy munka és valódi érték nélkül, csak számokra alapozva nem lehet sikert elérni.

"Nagyot változott a világ: a globalizáció iránya megfordult, a szél most már kelet felől fúj, ahogy Ázsia súlya a világgazdaságban egyre nő" - mondta Orbán Viktor, aki szerint Magyarország csak akkor találhatja meg helyét ebben az új világrendben, ha erős vezetése, erős gazdasága lesz.

"Csak olyan politikának van értelme, amely a magyaroknak testi-szellemi gyarapodást és lelki nyugalmat hoz" hangsúlyozta a pártelnök, aki szerint a Gyurcsány-korszaknak nevezett elmúlt 8 év rettenetes károkat okozott az országnak.

A miniszterelnök-jelölt szerint az elmúlt években a kormányzat élén igazi magyar "oligarchák" álltak. "A jelenleg hatalmon lévők a törvények fölé helyezték magukat, erre láthatunk példát Budapesten, ahol lassan bárki, aki megfordult a városvezetésben, az lassan rács mögé kerül" - mondta Orbán.

"A jövő kormányzása nem jelentheti azt, hogy szemet hunyunk és átlépünk azon, ami történt. A szocialisták gyakran kérdezik, mi szükség van felelősségre vonása. Ám ezzel nem a múltnak tartozunk, hanem a jövőnek, nem hagyhatunk olyan országot a gyermekeinkre, amelyben a bűnük következmények nélkül maradnak, a politikusok nem válllalják a felelősséget tetteikért és szavaikért.

Orbán feltette a kérdést: "Van-e olyan ösvény, amely az embereket elvezetheti a politikához?" Az elnök szerint erre van még esély, mégpedig  úgy, hogy végre az emberek kerülnek a középpontba és nem az önös érdekek.

Fontos, hogy a munka, család, otthon fogalma ismét jelentőséget kapjon, az embereket megbecsüljék: olyan hely kell, ahová hazatérhetnek, s igazi család, biztonság várja a dolgozókat - hansúlyozta  Orbán, hozzátéve: ehhez meg kell szabadulni a diktatúrától, hiszen szabadság nélkül a rend csak nyomasztó káosz.

A válságból való kilábaláshoz nemzeti egység és ügyek szükségek, sőt Magyarországot teljesen újjá kell építeni: A gazdaságot fel kell építeni, saját lábra kell állítani torzulások, spekulánsok nélkül. Olyan rendszer kell Orbán szerint, amely elfogadja a hatékony pénzügyi mechanizmusok működését, egyéni érdekek nélkül is. A kormánynak ehhez felelősséget kell vállalnia. Helyre kell állítani a termelést, hiszen ma ennek nincs becsülete.

A kormány és a jegybank kiemelt szerepet kell, hogy vállaljon a gazdaság átalakításában, fokozottan figyelve a spekulánsokra.  "Saját lábára kell állítani a magyar gazdaságot" - Orbán szerint tehát ez lenne a legfontosabb nemzeti ügy, ha már ezt az elődök nem tették meg.

Egymillió munkahely létrehozása, a hazai kkv szektor támogatása, magyar termékek, földek, vizek védelme - ezek a legfontosabb feladatok - ígéri Orbán a kormányfeladatokat sorolva. Ehhez új munkahelyek is kellenek, sőt az egészségügyi rendszert is meg kell menteni, hiszen az emberek akkor tudnak dolgozni, ha egészségesek.

"Gyenge kormány egyenlő gyenge közbiztonság": Orbánék harcot ígérnek a bűnözők ellen, fajra, korra, nemre való tekintet nélkül.

Szociális biztonság : minden gyermek az országnak, hiszen a javak előállításában vesznek majd rész, itt az idő ennek is a helyreállítására Orbán szerint. Hozzátette: Magyarország következő kormányának, a nemzeti ügyek kormányának kell lennie.

Ha a szocialisták térdre is rogyasztották az országot, a magyarok nem omlottak össze, s erőt kell meríteni egy jobb és sikeresebb holnaphoz. Ekkor sikerül az előrejutás, s később a siker is - tette hozzá Orbán, megjegyezve: ezért fontos a változás, az optimizmus. Ugyanakkor Orbán Viktor szerint a "félelem és a kudarc" korszaka hamarosan végetér Magyarországon.

Mindenkinek a változás részeseinek és nyertesének kell lenni - Az ország egyik fele csalódott, a másik meg dühös. Csalódott, mert visszaéltek bizalmával, dühös, mert rászedték. Innen kell megtalálni a reményt, az átjárót, mely elvezet a nagy tervek, tettek, bizalom és a közös siker korszakába - mondta Orbán, hozzátéve: reménytelen ország nincs, csak reménytelen kormányok.

 



 

 

 

Az origo és a virgo kísérleti alkalmazása révén Ön is követheti, kommentálhatja a Fidesz elnökének beszédét, akár itt, akár a Twitteren. Világgazdaság Online - Fotó: Kallus György Klikk a galériára! -->
[enews_gallery id='344115']

Magyar Nemzeti Bank (MNB) műkincspiac Pénzügyi és gazdasági válság PSZÁF kutatás évértékelő A szerkesztő ajánlja Orbán Viktor Orbán Viktor évértékelő beszéde Apple Elemzői vélemények Bűnügyek országgyűlési választások 2010 oktatás Toyota Reklám és Média Nokia Részvénypiacok Google Inc. twitterToyota Élelmiszerpiac Demszky Gábor A munka világa fiat Samsung Magyar Telekom Nyrt. Botrányok a politikában MDF-ügyek Mercedes-Benz Facebook ingatlanpiac Angela Merkel Telenor Bajnai Gordon kormányfő lett MÁV infokommunikáció Fidesz-ügyek