Világgazdaság

Rekordot döntött az aranytermelésben Kína

Rekordot döntött a kínai aranytermelés 2009-ben, amikor is több mint 11 százalékos növekedéssel megközelítette a 314 tonnát - tájékoztatott a kínai arany szövetség.

A bruttó ipari kibocsátás értéke az ágazatban tavaly 137,53 milliárd jüan (20,14 milliárd dollár) volt, 18,56 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A sanghaji aranytőzsdén 4.706 tonna arannyal kereskedetek.

Az öt legnagyobb termelő tartomány Santung (Shandong), Honan (Henan), Csianghszi (Jiangxi) Fucsien (Fujian) és Jünnan (Yunnan). Ezek adják az össztermelés közel hatvan százalékát.

A tíz legnagyobb vállalat megközelítően 149 tonna aranyat állított elő, ami az összes termelés több mint 47 százalékának felel meg. Az utóbbi években Kínában több kisebb vállalatot bezártak, vagy összevontak. Ennek következtében számuk a 2002. évi 1.200-ról 2009-re 700-ra csökkent.

Kína éves aranykibocsátása először 2007-ben haladta meg Dél-Afrikáét és ekkortól - immár harmadik éve - a világ legnagyobb aranytermelője. Jelentős termelő még Ausztrália, az Egyesült Államok, Peru, Oroszország, Indonézia és Kanada.

Az Arany Világtanács (WGC) statisztikája szerint a különböző országok aranytartaléka 28.700 tonna körül van, ami az eddig kibányászott arany mintegy 17 százaléka. 19.700 tonna került ipari feldolgozásra, vagy más területen hasznosult.

Kína tavaly tavasszal jelentette be, hogy ezer tonna fölé nőttek a tartalékai, s ezzel a világon az ötödik legjelentősebb aranytartalékkal rendelkező államma lett.

Becslések szerint körülbelül 26.000 tonna arany még nincs feltárva, a források pedig - a kitermelés mai ütemét tekintve - 10 év múlva kiapadhatnak.

Bankmentő csomag Autók Pénzügyi és gazdasági válság PSZÁF Borsodchem Schmitt Pál 2010 HANKOOK TIRE Magyarország Kft. Bajnai Gordon OTP turizmus Moody's közbeszerzések A szerkesztő ajánlja ÁNTSZ Cégjog Audi Vállalati jelentések rekord A szerkesztő ajánlja forintárfolyam Nouriel Roubini influenza Kiss Péter autóipar Apple Elemzői vélemények országgyűlési választások 2010 Gyurcsány Ferenc Daimler Toyota Részvénypiacok Google Inc. MSZP-ügyek Nike Karrierklub A munka világa Veres János Szakszervezet - Érdekképviselet utazás adó Samsung Botrányok a politikában Európai Unió PSA Peugeot Citroen ORTT Gazprom bajnai-csomag Oszkó Péter