Világgazdaság

Reszkessenek számítógépes bűnözők!

Magyarországon is egyre gyakoribbak a számítógéppel elkövetett bűncselekmények. Világszerte az internetes bűnözéssel foglalkozó Internet Crime Complaint Center (IC3) honlapjára 2008-ban összesen 275 284 panaszos beadvány érkezett, a különféle csalások áldozatai összesen 264,6 millió dolláros kárról számoltak be. E bűncselekmények kivizsgálása speciális tudást igénylő szalma - a Deloitte és a NetAcademia közösen indít most Európában elsőként szaktanfolyamot.

Külföldön bevett gyakorlat, hogy jelentik a számítógéppel elkövetett csalásokat, Magyarországon azonban még kevésbé jellemző. Sok esetben nem is derül fény a visszaélésre, így egyelőre nem ismert pontosan a hasonló jellegű bűncselekmények száma, de tapasztalataink alapján Magyarországon is egyre gyakoribbak az efféle visszaélések – közölte Barta Csaba, a Deloitte Zrt. IT biztonsági tanácsadója. Hozzátette: mind a magán-, mind a közszférában előfordulnak ilyen típusú bűncselekmények.

Az üzleti életben az esetek többségében "házon belül" folyik le a vizsgálat, és nem feltétlenül van büntetőjogi következménye, belső munkatárs esetén inkább a munkaviszony megszüntetése jellemző. A közszférában felfedett visszaélések általában nagyobb médiavisszhangot kapnak, és nagyobb arányban van büntetőjogi következményük is – mondja a szakember. A vizsgálatot általában a helyi IT-biztonsági csapat végzi el. Ha azonban az eset felderítése túlmutat a belső szakemberek képességein vagy erőforrásain (vagy akár a csapat valamely tagjával kapcsolatos), illetve ha jogi útra terelődik az ügy, külső szakértőre, úgynevezett számítógépes törvényszéki szakemberre (computer forensic szakértő) van szükség.

Magyarországon most először indul ilyen képzés – mondta Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont ügyvezetője. Az EC-Council Computer Hacking Forensic Investigator tanfolyamának legújabb, 4-es verziója Európában először nálunk lesz elérhető - tette hozzá.

2010 IT szektorAdó Cashline Kft NetAcademia Oktatóközpont internetes csalás-felderítés