Engedéményre készül egyes európai vevőivel szemben az orosz Gazprom. Tervei szerint lehetővé teszi számukra, hogy az általuk megrendelt, de átvenni nem tudott gáz egy bizonyos hányadáért spotpiaci árat fizessenek. Ez az ár jelenleg sokkal alacsonyabb annál, mint amit a hosszú távú gázvásárlási szerződésben rögzítettek, s amely árat negyedévenként - egyebek mellett - két olajtermék ármozgásához igazítanak, írja a The Moscow Times.



A spotpiaci ár azért lett sokkal alacsonyabb az árképlet szerintinél, mert tükrözi, hogy a válság miatt kisebb lett az energiahordozó iránti kereslet. Az importőröknek a kisebb igény miatt maguknak is eladási nehézségeik vannak. Beszerzési oldalon egyébként is jobban járnának, ha minél több spotpiaci, és minél kevesebb árképlet szerint fizetendő gázt szereznének be. Csakhogy az utóbbi átvételét szerződésben vállalták.

A Gazprom a válság lezárultáig alkalmazná a spotpiaci árakat. Az orosz lap a a Gazprom bejelentésére hivatkozva a német E.On, a WIEH és a Wingas cégeket jelölte meg, amelyek élvezhetik a Gazprom rugalmaságát.