Világgazdaság

Árvízkörkép: apadnak a folyók, az alsó rakpartokat már takarítják

Borsodban már minden folyó apad, megszűnt a közvetlen árvízi veszélyhelyzet, a Duna Paksnál tetőzött, a Tisza teljes középső és alsó szakaszán harmadfokúnál magasabb az árvízi készültség.

Országosan az árvíz elleni védekezésben mintegy 4000 fő vesz részt, ebből 3000-en még mindig Borsod megyében. Aktív védekezési munka folyik Szolnok térségében is, ahol 10 méteres vízszinttel várják a Tisza tetőzését. Országosan az árvíz miatt kitelepítettek száma 126 településen 4150-re mérséklődött, Borsodban ez a szám 45 településen 3350.

A jelenlegi összesítés szerint eddig 8 megye 51 településén összesen 200 épület dőlt össze, a legtöbb egy településen Felsőzsolcán, ahol 93 az összedőlt épületek száma. Borsodban, ahol 9 településen 140 épület dőlt össze, még mindig 7045 épületet veszélyeztet a víz, ez több mint 24 600 embert érint. Borsodban a fő feladatot a szivattyúzás és a fertőtlenítés jelenti.

A folyók apadásával kezd visszaállni a megszokott rend a közlekedésben is: péntek hajnaltól ismét meg kell váltani a hely- és pótjegyet valamennyi InterCity vonatra, kivéve a Budapest-Miskolc-Hidasnémeti vonalon közlekedő IC-ket. A Tisza magas vízállása miatt azonban Szolnok és Szajol között csökkenteni kellett a vonatok sebességét, emiatt 10-15 perces késésekre kell számítani.

Mindeközben Budapesten péntek reggel elkezdték az alsó rakpart takarítását a Lágymányosi-híd és a Bertalan Lajos utca között. Ha a Duna az eddig tapasztalt gyors ütemben apad, akkor várhatóan már a hétvégén megnyitják az autósok előtt a rakpartokat.

motorola Autók BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) NAV MKB Bank műkincspiac Pénzügyi és gazdasági válság ING Befektetési Alapkezelő Zrt. 2010 EKB OTP Gazdasági Versenyhivatal közlekedésAdósságválság az EU-ban A szerkesztő ajánlja makroadatok Duna Költségvetés 2012-2013 Orbán Viktor autóipar Apple Pataky Péter Elemzői vélemények BAMOSZ Hitelek: lakás A második Orbán-kormány Gyurcsány Ferenc autó gyógyszeripar Nokia makromutatók Részvénypiacok A szociális és adórendszer átalakítása folyó Horn Gyula fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac Timothy Geithner Deviza- és árupiac Microsoft Wall Street árvíz adó Opel apadás Siemens Európai Unió Vaskerék ingatlanpiac OECD Fitch