Világgazdaság

Elfogadhatatlan a magyarok rossz egészségi állapota

Frédéric Ollier távozása után júliustól Christophe Gourlet személyében új vezérigazgató veszi át az idén 100 éves fennállását ünneplő vállalat irányítását. A pénzügyi végzettségű szakember sajtótájékoztatón mutatkozott be először a hazai nyilvánosság számára, illetve beszámolt a sanofi-aventis/Chinoin távlati terveiről

Frédéric Ollier leköszönő, hat éven át a sanofi-aventis/Chinoin élén álló vezérigazgató beszámolt az elmúlt időszak főbb eseményeiről a vállalat életével kapcsolatosan. Az ő irányításával jött létre hazánk legnagyobb árbevételű gyógyszeripari vállalata, a Sanofi és az Aventis cégek egyesülésével 2005 óta piacvezető sanofi-aventis/Chinoin. A hazai árbevételének évről-évre több mint 20%-át kutatás-fejlesztésre (K+F) költő vállalat számos beruházást is végrehajtott az elmúlt időszakban, ennek köszönhető többek között, hogy ma a Miskolc melletti Csanyikvölgyben működik a világ egyik legkorszerűbb előretöltött fecskendőket gyártó üzeme, Veresegyházon egy ultramodern tablettagyártó-üzem utolsó fázisát adták át, Nagytétényben bővítésre került a Kelet-európai és szovjet utódállamokat vakcinával és egyéb készítményekkel ellátó logisztikai bázisa.

Újpesten, a vállalat központi telephelyén több olyan projekt is megvalósult, amely hazánk jelentőségét a sanofi-aventis csoporton belül tovább növelte. Frédéric Ollier vezetése alatt átadtak egy új K+F központot, a klinikai tesztelésekhez szükséges hatóanyaggyártás egyik központja is Újpestre került és további olyan gyógyszerkutatásokban vehetett részt a magyar tudós csapat, amelynek eredményeképpen hazánk is hozzájárulhat új, a nemzetközi piacon évek múlva megjelenő innovatív gyógyszerek kifejlesztéséhez. A távozó vezérigazgató ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy egy olyan nemzetközi vállalatcsoporton belül, mint a sanofi-aventis, az egyes országok egymással versenyeznek a projektekért.

Magyarország csak akkor lehet versenyképes, ha támogató, ösztönző környezetet teremt a beruházásoknak és innovációnak. A vezérigazgató kiemelte a vállalat társadalmi felelősségvállalás területén elért eredményeit és biztos abban, hogy ezen a területen a sanofi-aventis/Chinoin a jövőben is hazánk egyik meghatározó vállalata lesz.

Ollier helyét átvevő Christophe Gourlet 1993 óta dolgozik vezető pozícióban a sanofi-aventis vállalatcsoportnál, Párizs, Lisszabon és London mellett Tokióban és Marokkóban töltött hosszabb időt. Legutóbbi, marokkói vezérigazgatói pozíciójában volt alkalma felkészülnie a Magyarországon rá váró kihívásokra, hiszen a magyar helyzethez hasonlóan Casablanca-ban is meghatározó szerepet tölt be a sanofi-aventis mind a gyártás, mind az értékesítés területén. Gourlet mind a termelésért felelős vállalatnak mind az értékesítés és marketing tevékenységet végző vállalatnak (sanofi-aventis) első számú vezetője volt, így kellő tapasztalata van a komplex vállalatok irányításában.

Az új vezérigazgatónak bőven akad majd teendője. Szerinte a legfőbb feladat az egészségügy területén az ország elszomorító népegészségügyi mutatóinak a változtatása, az emberek egészségi állapotának javítása.

Elfogadhatatlannak tartja, hogy egy magyar ember egészségügyi kilátásai jelentősen elmaradnak más, szintén Európai Uniós országok polgáraitól. Gourlet szerint ezen kizárólag partnerséggel, az egészségügyi szereplők stratégiai összefogásával lehet változtatni, és hangsúlyozta a partnerséget a jelenlegi kormányzattal is. Véleménye szerint a kormányprogramban is szereplő, betegközpontú egészségügy kialakítása a helyes irány, amelyben a betegek nem az egészségügy elszigetelt szereplői, hanem az egészségüggyel kapcsolatos döntések az ő érdekükben, az ő bevonásukkal történik. Ez véleménye szerint nemcsak a betegeknek lesz előnyös, hanem a meglévő adminisztrációs terhek helyett az orvosok is többet tudnak majd a beteggel foglalkozni, valamint a jobban és hatékonyabban működő egészségügyi rendszer a kasszának is megtakarítást fog jelenteni.

Az új vezérigazgató hozzátette, hogy a betegközpontúságnak nélkülözhetetlen eleme a prevenció, az egészséges életmódra való ösztönzés. „Az innovációnak nem csak a kutatás-fejlesztésben kell megvalósulnia, hanem az egészségügyben is, azaz szükség van olyan új, innovatív szemléletre és megoldásokra, amelyek növelik a hatékonyságot és csökkentik az ellátás, terápia költségeit. Ebben kívánunk partnerei lenni az egészségügy meghatározó szereplőinek és döntéshozóinak” – tette hozzá Gourlet.

vezérigazgató BÉT - Napi események OTP Alapkezelő Zrt. 2010 egészségGKI Kovács Mátyás Chinoin A második Orbán-kormány Sanofi-Aventis adó Amerikai piac - napi elemzés