Világgazdaság

A GVH síkra száll a verseny mellett

A kormányzati döntésekben a versenypolitikai szempontok figyelembevételét, a jogszabály- és intézkedés-előkészítésben a hatásvizsgálatok bevezetését, a fogyasztói csoportokra vonatkozó szabályozás kialakítását javasolja az Országgyűléshez benyújtott múlt évi munkájáról szóló beszámolójában a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A gazdaság élénkítését egyben a válság következményeinek enyhítését célzó kormányzati határozatok meghozatala nem nélkülözheti a versenypolitikai szempontokat. Az intenzív verseny jelentős előnyöket – így alacsonyabb árakat, jobb minőséget – generál, a versenyt csökkentő intézkedések rontják a gazdasági szereplők helyzetét, lassítják a gazdasági kibontakozást.

Nem új keletű igény a tervezett jogszabályok és intézkedések hatásvizsgálata. Bár már többször, több formában is megkísérelték a bevezetését, valódi áttörés nem történt. A a kudarcok okát elsősorban a valódi szándék hiányában és a gyakorlati jellemzők – így az erőforrások, a szakértelem – mellőzésében látja. A szabályozások és egyéb intézkedések nagymértékben befolyásolják a verseny feltételeit. Ezért a vizsgálatokból nem maradhat el a versenyhatások elemzése.

A hivatal immár nem először ajánlja az Országgyűlésnek a fogyasztói csoportokra vonatkozó szabályozás megalkotását. Az elmúlt években számos eljárást indított e sajátos szerveződések, illetve szervezőik ellen. Napjainkban újabb és újabb – sokszor egy korábbira épülő – fogyasztói csoportok jelennek meg, kihasználva a válság miatt megszorult embereket. A GVH szerint a szabályozás kellő biztonságot adna a fogyasztónak, és a vállalkozások működése is átláthatóbbá, kiszámíthatóbbá válhatna.


Megoldás

A GVH márciusi nemzetközi konferenciáján elhangzott: a során óhatatlanul gyengül a verseny. Veszély fenyeget a szükségszerű vagy annak látszó kormányzati intézkedések miatt is: világszerte érzékelhető volt az állam szerepének növekedése a piaci folyamatok szabályozásában. A versenyhivatalok, így a GVH is, viszont következetesen kitartottak a mellett, hogy a válságban és a gazdaságélénkítésben a versenypolitika a megoldás fontos része. KK

BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) KSH Dominique Strauss-Kahn A szerkesztő ajánlja IMF Vállalati jelentések forintárfolyam Matolcsy György Jean-Claude Juncker A második Orbán-kormány Takács János wen jiabao A szociális és adórendszer átalakítása Wall Street Magyar Telekom Nyrt. Sólyom László Amerikai piac - napi elemzés bankadó BP (British Petroleum) Oszkó Péter Warren Buffett