Világgazdaság

Ráfizettek az euróra – Óriásit bukott a svájci jegybank

A svájci valuta túlzott mértékű felértékelődése elleni harcában a svájci nemzeti bank masszív euróvásárlásokra kényszerült.

Ezért ez év első felére kereken 4 milliárd frank (2,95 milliárd euró) veszteséget vár. A svájci frank erőteljes felértékelődése több mint 14 milliárd frank átváltási kurzusveszteséget eredményezett. A svájci valuta túlzott felértékelődése elleni harcában a svájci nemzeti bank a devizakészleteinek értékét kereken 132 milliárd frankkal növelte - közölte a svájci jegybank szerdán a Die Presse jelentése szerint.

A vásárlások nagy részét az euró adja, az átváltási árfolyamveszteségeket a többi valutánál jelentkező bevételek, valamint az aranyár erős emelkedése ellensúlyozta. A svájci nemzeti bank a teljes féléves jelentését augusztus 13-án hozza nyilvánosságra.

svájci jegybank Egészségbiztosítás Autók GVH-ügyek elemzések - Gazdaság és Pénzügy sztrájk Pénzügyi és gazdasági válság Banki közgyűlések Rogán Antal Kósa Lajos változások az egészségügyben Malév A szerkesztő ajánlja BKV IMF Vállalati jelentések forintárfolyam Külföldi lapvélemények Demján Sándor valuta Felmérések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány Bűnügyek GKI autó Reklám és Média Részvénypiacok veszteség felértékelődésMSZP-ügyek fogyasztási cikkek A munka világa fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac IMF-megállapodás euró Gazdák és termelők Befektetési lehetőségek Európai Unió Egyesült Államok EU aloldal Csaba László Stumpf István infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás MFB Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon BP (British Petroleum)