Világgazdaság

Nyugdíjpénztárak: hatalmas hozamkülönbségek

Mindegyik portfóliótípusban kétszámjegyűre nőtt a legjobban és legrosszabbul teljesítő kasszák hozamai között a különbség a válaszható portfóliós rendszer bevezetése óta. A legtöbb tagot érintő növekedési alapoknál az OTP és az ING áll az élen, a sereghajtók az Axa és az Évgyűrűk. A tavalyi hozamok alapján megérhette pénztárat váltani, az idén is a 2009-es győztesek állnak nyerésre.

Alaposan elszakadtak egymástól a magánnyugdíjpénztári árfolyamok azóta, hogy 2009. január 1-től kötelezően be kellett vezetni a kasszáknak a választható portfóliós rendszert, illetve közzé kell tenniük portfólióik napi árfolyamadatait. A legjobb eredményt elért pénztári alapon 20 hónap alatt több mint 47 százalékos, a legrosszabbon alig 11 százalékos hozam keletkezett. A legnagyobb különbségek továbbra is az ügyfelek vagyonának több mint háromnegyedét kezelő növekedési alapok között vannak. Ebben a kategóriában az OTP Magánnyugdíjpénztár áll az élen a már említett 47 százalékot meghaladó impozáns hozammal, a trónkövetelők között pedig az ING, a Quaestor és a Dimenzió érdemel említést, mindannyian több mint 40 százalékot szedtek magukra 2008 eleje óta.

Nézze meg, az Őn nyugdíjpénztára hogyan teljesít!

A listát a növekedési alapoknál az MKB, az Évgyűrűk és az Axa zárja, 15-20 százalék közötti hozammal. Ez azt jelenti, hogy azok a tagok, akiknek például az Axában volt 2009 elején egymillió forintjuk, most 300 ezer forinttal szegényebbek, mintha például az OTP vagy az ING kasszájára bízták volna a pénzüket. A tavalyi győztesek egyébként az idén is jól szerepelnek a növekedési alapoknál, az OTP, a Dimenzió és az ING növekedési portfóliói ez év eleje óta is több mint 10 százalékot szedtek magukra, miközben a sereghajtó Évgyűrűk és Erste még 4 százalékos hozamot sem produkált.

A pénztártagok pénzének ötödét kezelő kiegyensúlyozott alapok hozama is egyre jobban elszakad egymástól. Ebben az alapkategóriában is a Dimenzió-ING-OTP trió viszi a prímet, a legjobbnak ezúttal a Dimenzió bizonyult, amely 20 hónap alatt 34, az idén pedig több mint 9 százalékos nyereséget hozott a befektetőknek. Az OTP és az ING jóformán fej-fej mellett állnak, 2009 eleje óta 32 százalék körüli, az idén pedig bő 8 százalékos hozamukkal. A mezőnytől mélyen leszakadók között a kiegyensúlyozott alapoknál is ott az Axa és az Évgyűrűk, amelyek csak 12,4, illetve 11,7 százalékos hozamot értek el 2009 eleje óta – rajtuk kívül minden más pénztár legalább 20 százalékos nyereséget hozott a kiegyensúlyozott alapokat választóknak. Az idén az Axa már valamivel jobban teljesít, a középmezőnyben áll, az Évgyűrűknek viszont még mindig nem megy, január óta elért 3,27 százalékos hozamával az utolsó a kasszák sorában.

A pénztári legkisebb részét kezelő, és javarészt államkötvényekbe fektető klasszikus alapoknál is széthúzódott a mezőny. A legmagasabb, több mint 25 százalékos hozamot 20 hónap leforgása alatt a Dimenziónál érték el, a legalacsonyabbat alig 11 százalékosat pedig az Évgyűrűknél. A legjobb, 20 százalék fölötti nyereséggel büszkélkedő kasszák között van még egyébként az ING, a Vasutas és a Honvéd is. Az idén a munkáltatói pénztárak taroltak a klasszikus alapoknál, a Honvéd és a Villamos hozama eddig a legmagasabb, bőven 6 százalék fölötti, a legkevésbé pedig az Évgyűrűknek, az Allianznak és a Generalinak ment.

AXA OTP magyánnyugdíjpénztár évgyűrűk MKB ING nyugdíjpénztár