Világgazdaság

Romló hangulat a piacokon

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 297,24 pontos csökkenéssel, 22.241,29 ponton nyitott szerdán. A legutóbbi, keddi záró értékéhez képest 1,32 százalékkal gyengült.

Romlik a hangulat a nemzetközi piacokon, amire a magyar részvénypiac is nagyon érzékeny, így szerdán várhatóan a Budapesti Értéktőzsdén is veszítenek értékükből a papírok részvénypiaci elemzők szerint. 

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemezője az MTI-nek elmondta, a változásokra az "egyszereplős" magyar részvénypiac nagyon érzékeny, így eshetett az utóbbi négy napban 10 százalékot az OTP.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

Hozzátette: a romló hangulat eddig megkímélte a többi magyar részvényt a gyengüléstől, s a forint is jól szerepelt a devizapiacon.

Szerdán azonban már változás következhet be, s már nem biztos, hogy csak az OTP-re hatnak a folyamatok. A változást mutatja az is, hogy míg kedden egy euró 278 forintba került, addig szerda reggel már 280 forinton jegyezték az uniós fizetőeszközt a nemzetközi piacokon.

A keddi napot az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ülése határozta meg, ami részben befolyásolja a szerdai kereskedést is.

Rontotta a piaci hangulatot, hogy a Fed nem határozott el komolyabb gazdaságélénkítő lépéseket annak ellenére, hogy nézete szerint az amerikai gazdaság a vártnál szerényebben bővül.

Befolyásolhatja a szerdai kereskedést az is, hogy a német Ifo gazdaságkutató intézet délben közli a harmadik negyedéves euróövezeti hangulatmutatót.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) forint KSH Pénzügyi és gazdasági válság PSZÁF Banki közgyűlések 2010 kutatás OTP Gyógyítás-finanszírozás A szerkesztő ajánlja makroadatok Vállalati jelentések Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány General Motors oktatás autó Toyota Nokia FedAdó makromutatók Részvénypiacok A szociális és adórendszer átalakítása mezőgazdaság BUX MSZP-ügyek fogyasztási cikkek Ipsos Federal Reserve - Fed Élelmiszerpiac Fúzió és akvizíció IMF-megállapodás Szakszervezet - Érdekképviselet Magyar Telekom Nyrt. Mol Európai Unió ingatlanpiac bankadó infokommunikáció Adórendszer Magyarországon